Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt L: Starta en Fritidsbank i Heby kommun

I Heby kommun, precis som i hela landet, finns mängder av sport- och friluftsutrustning som inte längre används, utan bara samlar damm. Det kan vara skridskorna som är urväxta, skidorna som är för korta, eller flytvästen som har ersatts av en ny.

För den som vill prova på nya idrotter och friluftsaktiviteter, eller bara vill utöva aktiviteten vid enstaka tillfällen, kan det bli en kostsam historia att köpa utrustning. Då är det bättre att låna först, både för plånboken och miljön.

Fritidsbanken har, sedan starten 2013, samlat in utrustning från privatpersoner, föreningar och företag och lånar ut den gratis, precis som ett bibliotek, i upp till 14 dagar. För tillfället finns det ungefär 100 stycken Fritidsbanker i landet. Erfarenheten visar att man genom Fritidsbanken når nya målgrupper som tidigare inte har engagerat sig i föreningsverksamhet och att man, genom att prova olika aktiviteter, kan slussa låntagare vidare till organiserad idrott och friluftsorganisationer.

En Fritidsbank innebär en satsning på folkhälsa och miljö genom återbruk och blir ett verktyg i arbetet med Agenda 2030. Det främjar såväl spontan som organiserad idrott och bidrar till ökat intresse för friluftsliv. En Fritidsbank leder till ökad inkludering genom socioekonomisk utjämning, likhet mellan ålder, kön, samt ökad integration. Fritidsbanken är en stor resurs för skolan i samband med frilufts- och temadagar och den är också en bra plats för arbetsträning. Därför har vi i Liberalerna i Heby kommen lämnat in en motion om att starta en Fritidsbank i Heby kommun.

Niclas Vesterlund, Anne-Charlotte Mattsson, Susanne Stambolidou-Tellebo, Henriette Widlundh, Mats Köbin, Liberalerna Heby kommun

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel