Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt L: Trygg äldreomsorg i hela landet

Oavsett var i landet du bor ska varje medborgare veta att där finns en äldreomsorg präglad av trygghet, integritet och värdighet.

Liberalerna presenterar nu en ny inriktning för en trygg äldreomsorg. För svag vårdorganisation och för låg kontinuitet i vilka den äldre träffar har gett en äldreomsorg som brister. Det krävs att staten tar större ansvar för att lösa problemen. Nu presenterar Liberalerna fem nya förslag.

► Eget hemtjänstteam till varje omsorgstagare. Det är när samma person knackar på dörren varje dag som omsorgstagare och omsorgspersonal kan bygga en relation och känna en ömsesidig trygghet. Liberalerna vill införa ett eget hemtjänstteam och minska antalet personer kring varje omsorgstagare. I dag möter en omsorgstagare i snitt 16 olika personer under en tvåveckorsperiod. Målet är att antalet olika personer omsorgstagare ska träffa ska halveras till ett snitt om åtta.

► Språkkrav för äldreomsorgens personal. För äldre är det en trygghet att kunna kommunicera med någon som behärskar sitt eget språk. Liberalerna föreslår i dag att Socialstyrelsens föreskrifter ändras genom att personal i äldreomsorgen måste ha tillräckliga kunskaper i det svenska språket. Stat och kommun behöver tillsammans ge alla anställda rätt förutsättningar och utbildning för att kunna läsa instruktioner, dokumentera och kommunicera med de boende. Många omsorgsgivare behöver även bättre stöd på andra språk än svenska.

► Läkare i äldreboenden. Trots att mer än en fjärdedel av svensk sjukvård bedrivs i kommunerna får de inte anställa läkare. Geriatriker och allmänläkare borde kunna anställas av äldreboenden. Kommunal vård och omsorg bör inrätta funktionen chefsläkare.

► Nationell strategi för bättre bemanning och arbetsvillkor. Regeringen måste ta fram en långsiktig nationell strategi för bättre bemanning och arbetsvillkor. Äldreomsorgen behöver i så hög grad som möjligt bemannas med fast anställd personal. Det behövs även fler undersköterskor och sjuksköterskor med goda arbetsvillkor.

► Forskning och ett nationellt centrum för äldreomsorg. Liberalerna vill avsätta minst 100 miljoner kronor till studier om hur vi stärker kvaliteten i äldreomsorgen. Inte minst behövs forskning kring vilka tekniska lösningar som underlättar både uppsikt och stöd med bibehållen integritet. Därför föreslår vi även att införa ett nytt kunskapscentrum för äldreomsorg inrättas.

Niclas Vesterlund (L), Heby

Anne-Charlotte Mattsson (L), Heby

Lina Nordquist (L), socialpolitisk talesperson

Barbro Westerholm (L), talesperson för årsrika

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel