Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt L: Utveckla skolorna i Heby kommun

Artikel 24 av 24
Ekonomisk kris i Heby
Visa alla artiklar

Det är vida känt att Heby kommun går med underskott, detta drabbar i skrivande stund bland annat våra skolor med besparingskrav och nedskärningar.

Rektorerna och pedagogerna inom skolan i Heby kommun gör ett mycket bra jobb, de är engagerade och gör sitt yttersta för att ge våra ungdomar en bra utbildning och bra start i livet. Men dessvärre arbetar många under stressade förhållanden och upplever en frustration kring sin situation och menar att möjligheterna att påverka sin situation är begränsad. Samtidigt lägger Heby kommun mer pengar på skolan än andra jämförbara kommuner, pengar som äts upp av bland annat lokalkostnader, It och administration.

Skolorna har i dagsläget svårt att styra över sina egna kostnader och göra långsiktig planering därför bör Heby kommun erbjuda alla skolor att drivas som intraprenad.

Intraprenad är ett sätt att driva en verksamhet inom en kommun med utökade befogenheter och större ansvar för verksamhet, ekonomi och personal. Kommunen har fortfarande det formella och övergripande ansvaret för verksamheten och bekostar driften, i Heby kommun har vi en skolpeng som följer med varje elev. Personalen är fortfarande anställd av kommunen.

Genom att ge rektorerna möjlighet att ta mer ansvar för samtliga delar i sin verksamhet, som till exempel lokaler, personal och inköp förstärks rektorernas möjligheter att kunna styra och reglera verksamheten. Möjligheten att föra med sig eventuellt över- eller underskott av budget till efterföljande år ger även skolan möjlighet att planera mer långsiktigt och spara för att kunna göra större satsningar och investeringar. Fastighetsägaren skulle även kunna lämna ekonomiska bidrag så att skolan skulle kunna sköta invändig och utvändig skötsel av fastigheten.

Ansvarig rektor får större manöverutrymme att själv kunna avgöra hur resurserna bör användas, något som vi tror skulle kunna leda till en högre måluppfyllelse och en mer kostnadseffektiv organisation, och där även personalens engagemang även kan ge resultat i mer än i skolresultatet.

Andra kommuner i Sverige har tidigare testat intraprenadlösningar där rektorerna själva får styra över samtliga ekonomiska poster och på så sätt kunna tydligare leda sin verksamhet.

Vi i Liberalerna Heby vill därför att kommunen ger alla kommunala skolor möjligheterna att inrätta intraprenadlösningar i Heby kommun och har därför lämnat in en motion om detta.

Detta skulle gynna kommun, personal samt våra barn och ungdomar.

Niclas Vesterlund, Anne-Charlotte Mattsson, Susann Stambolidou Tellebo, Henriette Widlundh, Liberalerna Heby kommun

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel