Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt L: Vårdpersonal och forskning går hand i hand i Västmanland

Samhället står inför betydande utmaningar. Pandemin har blottlagt vår sårbarhet och brist på beredskap. Vi behöver bli bättre på att möta det oväntade. I arbetet inom hälso- och sjukvården står forskning och innovation i frästa rummet.

Region Västmanland är väl rustade. Centrum för klinisk forskning (CKF) etablerades för över 20 år sedan som en drivande kraft för att förbättra vården i Västmanland. Vi har prioriterat det politiskt genom att bland annat permanentera tidigare extra resurser i form av projektanslag. Totalt uppgår vår forskningsbudget till 41 miljoner kronor.

I en insändare i Sala Allehanda 2020-04-29 framför Jan Nilsson, professor och ordförande i Tankesmedjan Vård och Vetenskap, med hemvist i Lund, synpunkter på hur vården i Västmanland kan utvecklas genom ett nära samarbete mellan medarbetarna i vården och forskningen. Det som han efterlyser, bedriver vi sedan lång tid tillbaka i Västmanland. Poängen med klinisk forskning är just att medarbetarna mycket handfast är involverade i forskning i och utveckling av den egna verksamheten. Det gäller i högsta grad inom vården i Västmanland.

Vikten av innovationer får inte glömmas bort. Det är centralt för att utveckla hälso- och sjukvården genom en tydlig koppling till medarbetarnas engagemang och delaktighet.

I det uppdrag som givits till Centrum för klinisk forskning, numera Centrum för forskning, innovation och utbildning, att under 2020 arbeta fram en ny forsknings- och innovationsstrategi, är kopplingen mellan medarbetarengagemang, forskning och innovation mycket tydlig.

Samarbetet med näringslivet är av stor betydelse för att utveckla en hälso- och sjukvård med hög kvalitet och betonas i arbetet med regionens framtagande av en ny forskning- och innovationsstrategi. Medicintekniska hjälpmedel, förbättrade läkemedel, avancerade behandlingsmetoder, men även hur styrning och ledning skall ske, är exempel på områden där samarbetet med näringslivet är av utomordentligt stor vikt.

Inom Region Västmanland har arbetet inom CKF lett till att vi inom vissa områden ligger i internationell toppnivå inom den medicinska forskningen. Det betyder ökad kvalitet för alla västmanlänningar som behöver kvalificerad hälso- och sjukvård.

Men vi slår oss inte till ro med detta. Vi behöver satsa ytterligare på att utveckla medarbetarnas kompetens, forskningen och innovationsarbetet. Målsättningen är att varje patient skall få den vård han eller hon behöver utifrån vars och ens behov. Nyckelord är kunskap, kompetens, delaktighet och innovation.

I det arbetet arbetar vi tillsammans i Västmanland: politiker, vårdpersonal, forskare och andra medarbetare. Vi gör vården bättre både under och efter covid-19-pandemin.

Agne Furingsten (L), regionråd med ansvar för forskning och innovation

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel