Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt L: Vill S spara på Aguélimuseet eller inte?

Politik är att prioritera. Detta kan man bortse ifrån om man är populist, och då kastar man fram ofinansierade förslag och undviker starkt att erkänna att man har prioriterat bland kommunens uppgifter och utgifter. En populist ger till alla och flyr som pesten att svara på var pengarna ska tas ifrån, för en populist har pengar till allt. Ett annat sätt att undvika att prioritera är att höja skatten, och där har vi Socialdemokraterna, som ville höja skatten i sitt budgetförslag för att prioritera kulturskolan, samtidigt som de sänker skolan med flera miljoner.

Spårebo och Stenberg går hårt ut mot våra besparingar: ”Man har redan börjat montera ner Kulturskolan” skriver de i Sala Allehanda den 11 november, och fortsätter: ”Nu verkar Aguélimuseet bli nästa offer.” Samtidigt kritiserar de oss för att vi sparar för lite. Här måste nog Socialdemokraterna bestämma sig. Om de inte vill hemfalla åt populism, behöver de nog välja väg i sin kritik mot Alliansen, för att klaga på både besparingar och brist på besparingar är inte seriöst. Vill S spara på Aguélimuseet, eller inte?

Socialdemokraterna ondgör sig nu över att vi inte vill ”ta hänsyn till konstföreningens synpunkter och de kostnader som behövs för att klara museets verksamhet”. Skulle vi ta hänsyn till konstföreningens synpunkter skulle vi behöva skjuta till tre miljoner. Eller menar Spårebo och Stenberg att det räcker med 100 000 till Aguélimuseet, som är det som S i verkligheten vill skjuta till? Det är ju en fis i världsrymden jämfört med vad föreningen begär, så det är ju ren symbolpolitik från sossarnas sida. Ändå repeterar de även den 23 november 2019, i ännu en debattartikel i Sala Allehanda, att Alliansen inte satsar på Aguélimuseet. Själva satsar inte heller sossarna tre miljoner på Aguélimuseet, så även de har ju i så fall brutit sitt vallöfte. Vi liberaler vill också att Aguélimuseet ska finnas kvar, men vi går inte ut och säger något som vi inte menar. Vill Socialdemokraterna skjuta till tre miljoner till Aguélimuseet, hade de kunnat specificera detta i sitt budgetförslag, i stället för att låtsas som om de skjuter till dessa pengar.

Den som vill vara seriös och ansvarsfull inom politiken måste vara tydlig med sina prioriteringar. För oss liberaler kommer skolan först. Den som vill prioritera annat får gärna berätta var pengarna ska tas ifrån: dra ner på skolan, vården eller höja skatterna? Varsågoda och redogör för era prioriteringar, eller agera populistiskt med extra allt.

Mårten Hemström (L), gruppledare för Liberalerna

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel