Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Lev upp till mottot "Bästa Heby" - Satsa på skolan

Artikel 20 av 24
Ekonomisk kris i Heby
Visa alla artiklar

På Heby kommuns hemsida kan vi läsa: ”Heby kommun - en växande landsbygdskommun med närhet, trygghet och livskvalité”.

I den skolstruktursutredning som tagits fram av SWECO och som presenterades för allmänheten 29/4-19 finns det fyra förslag framtagna för att minska kostnaderna för kommunens skolor.

I de olika förslagen finns olika typer av sammanslagningar av skolor (Närhet och trygghet?) vilket i sin tur kan leda till förtätningar av elever i klasserna på uppåt 30 elever per klass i högstadiet. 30 elever i varje klass kräver betydligt större arbetsinsats för läraren vilket kan leda till ökad stress och lägre arbetstillfredsställelse. Siffror från Lärarförbundets skolranking Bästa skolkommun visar att 2018 hade Heby bland 290 kommuner i Sverige gjort en försämring med 29 placeringar jämfört med året innan så låt oss inte sänka placeringen ytterligare.

I en artikel från Dagens samhälle säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand: ” De kommuner som nu väljer att göra besparingar och nedskärningar i skolan för att täcka sina underskott lurar sig själva. Långsiktigt vinner hela samhället på att investera i en bättre skola”

I skolavtal 18 åläggs lokala parter ett särskilt uppdrag att uppmärksamma hur arbetsmiljö, arbetsorganisation, arbetstid och lönebildning påverkar kompetensförsörjningen. På varje arbetsplats ska ett systematiskt arbetsmiljöarbete med mål för minskning av sjuktal och förbättring av arbetsmiljön ske. Här undrar vi i Lärarförbundet hur besparingar på skolor och förskolor rimmar med det kommunen är ålagd att göra enligt det nya skolavtalet?

Vi i Lärarförbundet Heby misstänker att de besparingar som görs i Heby kommun kommer att leda till ökad stress och sjukskrivningar hos våra medlemmar på grund av bristande resurser och ökad arbetsbelastning. Många kan då välja att byta kommun eller yrke istället. Läget är redan så att vi har svårt att behålla och rekrytera behörig personal i våra skolor. Låt oss inte försämra oddsen i ett Sverige där det råder lärarbrist. Stressrelaterade sjukdomar är den vanligaste orsaken till sjukskrivningar och kostar i snitt 100 000 kr var före, under och efter sin sjukskrivning (Sunt arbetsliv ”vad kostar en långtidssjukskrivning?”) Här är frågan om hur en besparing på skolor och förskolor som försämrar lärares arbetsmiljö egentligen är en besparing?

För att leva upp till arbetsmiljölag och skolavtal efterlyser därför Lärarförbundet Heby modiga politiker som vågar satsa på skolor och förskolor istället för att spara. Heby behöver leva upp till sina visioner om Bästa Heby som en växande landsbygdskommun med närhet, trygghet och livskvalité. Vi i Lärarförbundet Heby ser inte att det görs genom att spara på framtidens resurser - våra barn! Nu är det dags att leva upp till mottot Bästa Heby och sluta spara på förskola/skola!

Vi ber er politiker att ta detta i beaktande inför kommande beslut – Ni måste våga satsa på skolan, det är en investering och lönar sig i längden!

Lena Eriksson, ordförande Lärarförbundet Heby tillsammans med styrelsen i Lärarförbundet Heby

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel