Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Livsviktig samverkan

Mäns våld mot kvinnor och deras barn är ett samhällsproblem och ett folkhälsoproblem.

Mäns våld mot kvinnor är en kränkning av kvinnors och tjejers mänskliga rättigheter.

Detta våld är inte förenligt med ett jämställt och modernt samhälle. Detta våld är vanligt och många kvinnor är utsatta utan att riktigt förstå att det är våld de utsätts för. Våldet mot kvinnor kan bland annat vara psykiskt, fysiskt, sexuellt och ekonomiskt. Våldet kan vara dödligt.

Vi i föreningen Kvinnokraft, som driver Kvinnojouren i Sala, vet att Sala kommun har utvecklat arbetet mot mäns våld mot kvinnor de senaste åren, vilket är positivt, men det behöver göras mer.

Genom att samverka med flera aktörer i frågan om mäns våld mot kvinnor skapar Sala kommun ökade möjligheter att ge ett mer handfast stöd, såväl på kort som på lång sikt. En våldsutsatt kvinna har, enligt våra erfarenheter, ofta behov av stöd i olika former även när den mest akuta fasen passerat.

Vi tycker att det är livsviktigt med samverkan och ett brett utbud av stödinsatser för våldsutsatta kvinnor.

För många kvinnor kan det av flera skäl vara svårt att söka hjälp hos socialtjänsten i hemkommunen. Sala är en liten kommun där det finns många kontaktytor med vänner, bekanta eller till och med släktingar som arbetar inom socialtjänsten vilket gör det svårt att söka stöd där. Utsatthet för våld medför ofta en stor skam och skuldbeläggning hos den som är utsatt, vilket gör att det blir extra svårt att söka hjälp och stöd i hemkommunen. Det kan även vara så att det är mer praktiskt att söka hjälp i Västerås beroende på arbete eller studier.

Vi anser därför att Centrum mot våld i Västerås borde vara en gemensam angelägenhet för länets kommuner. Ett kompetenscentrum dit kvinnor kan vända sig, utan beslut från socialtjänsten, för att få råd och stöd att ta sig ur sin situation. I dagsläget fungerar det inte så.

Vi tycker att det är livsviktigt med samverkan och ett brett utbud av stödinsatser för våldsutsatta kvinnor.

Karin Karlsson, ordförande Föreningen Kvinnokraft-Kvinnojouren i Sala

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel