Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Alla pensionärer borde få sänkt skatt – inte bara de med högre pensioner

När riksdagsledamoten Pia Nilsson (S) i sin insändare (SA 8/1) slår på trumman för Socialdemokraternas sänkning av skatt på pension som så är det ett par saker som inte framgår.

Visst gör Socialdemokraterna en skattesänkning, men det är en sänkning som inte kommer alla pensionärer tillgodo. Den sänkning man gör gynnar bara de som har 17 000 kronor eller mer i pension. Så det parti som tycker att ”alla ska med” verkar i sin plan ha missat att det finns många som inte kommer upp i den nivån. Framförallt missgynnas kvinnor eller den med garantipension av detta beslut. Moderaterna hade i årets budgetmotion med en skattesänkning för ALLA pensionärer. De med en pension på 13 000–17 000 kronor i månaden skulle få omkring 270 kronor mer i plånboken. Och precis som Socialdemokraterna föreslog vi en skattesänkning även för pensionärer med enbart garantipension.

Helt riktigt prioriterade Moderaterna sänkt skatt på arbete, men den budget 2019/2020 som Socialdemokraterna föraktfullt försöker förlöjliga innehöll även den sänkningar av skatten på pension med nästan fem miljarder. Jobbskatteavdragens effekt har haft stor påverkan på landets ekonomi och är något som skapat arbetstillfällen och gett hushållen bättre ekonomisk handlingskraft. I årets budget behåller Socialdemokraterna jobbskatteavdragen och tar dessutom bort värnskatten för dem som tjänar allra mest, tvärs emot vad Nilsson anser så viktigt.

Man ska också ha med sig att så gott som alla partier i år gick fram med budgetförslag som skulle åtgärda klyftan mellan lön och pension, inte bara Socialdemokraterna som Nilsson ger sken av.

Det ovan anförda hade gott kunnat stå med i en insändare från en riksdagsledamot som säger sig bedriva konsumentupplysning.

Erik Hamrin (M), gruppledare Salamoderaterna

Åsa Coenraads (M), riksdagsledamot Moderaterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel