Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Använd EU för att stärka sjukvården i Västmanland

Svensk sjukvård påverkas av det som händer i Europeiska unionen. Det visas med all önskvärd tydlighet i och med Brexit, som riskerar leda till brist på medicintekniska produkter då alla certifikat för produkterna som utfärdats i Storbritannien upphör när de lämnar.

EU är viktig för hälso- och sjukvården. Vi vill att EU ska underlätta för samarbete i frågor där vi behöver hjälpa och stärka varandra över landsgränser men inte detaljstyra vår sjukvård. Hälso- och sjukvården utvecklas snabbt runt om i Europa. Vi behöver därför politiker i Europaparlamentet som underlättar för hälso- och sjukvården och betydelsen av vårdens utveckling i ett europeiskt perspektiv i stället för att lägga krokben.

Det europeiska samarbetet har underlättat arbete och studier utomlands. Det är ett projekt vill vi stärka. Idag väljer många svenskar att studera till läkare eller andra yrkesområden med vårdanknytning i andra EU-länder. Flera regioner har samarbeten med universitet i exempelvis Polen och Ungern där läkarstudenter kommer till Sverige och gör sin praktik. Förhoppningen är att de ska arbeta här efter avslutad utbildning. I tider av personalbrist i vården är det viktigt att Sverige kan rekrytera vårdpersonal utomlands.

Det är inte bara läkarna som rör sig över gränser, utan även sjukhusens utrustning. Vi köper mycket medicinteknisk utrustning från andra EU-länder och detta är en starkt växande marknad för Sverige som innebär stora möjligheter i potentiella kunder och patienter. Då behöver också den digitala tekniken hänga med. I Finland är det redan möjligt att gå till ett apotek i Estland och hämta ut läkemedel utskrivna elektroniskt av läkare i Finland. Inom ramen för EU-samarbetet behöver detta bli verklighet även i Sverige och vi behöver driva på möjligheten att ta del av även patientjournaler över gränserna.

I allt större utsträckning söker sig svenska patienter till andra vårdgivare, såväl inom landet som till andra länder. Det beror dels på att regioner och landsting inte levererar vård och behandling i tid men också att patienternas medvetenhet om möjligheterna att söka vård i andra länder ökar. Vi behöver också komma till insikten om att sjukdomar är ett gränsöverskridande problem. Antibiotikaresistensen är ett hot som inte tar hänsyn till nationsgränser och vi behöver därför samarbeta för att lösa utmaningen. Mycket är redan gjort, särskilt när det gäller antibiotika för djur, men mer behöver göras. Varje år insjuknar över 400 000 européer i sjukdomar som antibiotikan inte biter på. Vi behöver inte bara ställa hårdare krav på EU:s medlemsländer, vi behöver också se till att resten av världen följer efter.

Det är därtill viktigt att Sverige är involverade i EU:s forskningsprojekt. Sverige är inom många områden världsledande, det är då rimligt att våra regioner är aktiva i att få forskningspengar.

Även om det kanske inte är hälso- och sjukvårdsfrågor som kommer att dominera valet till Europaparlamentet så är de fortfarande viktiga. EU ska vara relevant och vi ska samarbeta på de områden där EU kan göra skillnad. När det gäller att underlätta för såväl patienter som vårdpersonal är det europeiska samarbetet livsviktigt.

Jessica Polfjärd (M)

Kandidat till Europaparlamentet

Tomas Högström (M)

Mikael Anderson Elfgren (M)

Jenny Landernäs (M)

Regionråd i opposition

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel