Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Det kommer en tid efter Corona

Regionen har ett stort städarbete att utföra efter Corona. I konsekvens med det nödvändiga beslutet att stoppa alla planerade operationer har vårdköerna växt. Tusentals fler västmanlänningar väntar nu på nödvändiga provtagningar, behandlingar och ingrepp, samtidigt som deras hälsotillstånd försämrats. Viktiga utbildningsinsatser har skjutits upp. Personalens möjligheter till semester och ledigheter har inskränkts. De ekonomiska kostnaderna kan mätas i hundratals miljoner kronor som ska täckas. Extra statsbidrag är utlovade men de kommer inte att täcka alla kostnader.

Just nu ligger allt fokus på att omprioritera resurser, möjliggöra fler tester, införskaffa skyddsutrustning, säkra intensivvårdsplatser och upprätthålla en uthållighet i personalförsörjningen. Samtidigt påbörjas arbetet med att öppna upp vissa verksamheter. Det är rätt och nödvändigt.

Samtidigt duggar varsel och uppsägningar tätt i Västmanland. Företag efter företag redovisar att de drar ner på verksamheten eller helt stänger ner verksamheten. Antalet företagskonkurser kommer att under denna tid nå rekordnivåer. Arbetslösheten kommer att öka. Den psykiska ohälsan kommer att stiga brant som följd av alla beskrivna katastrofscenarion som hotar.

Regionen behöver därför ha en beredskap inte bara när det gäller den somatiska vården utan också för den psykiatriska vården. En ekonomisk kris har historiskt visat sig kunna leda till ett ökat antal suicidförsök bland befolkningen.

Vi har från Moderaternas sida framfört i regionstyrelsen att samhället nu måste kraftsamla för att möta konsekvenserna av Covid-19, men det blir också en dag imorgon. Av den anledningen vill vi att ett arbete omedelbart inleds i syfte att påbörja planering och arbete med att hantera tiden efter Covid-19.

Hur ska regionen tillgodose det behov av vård och behandling som kommer att vara ett faktum efter Covid-19? Vilka blir de ekonomiska konsekvenserna av Covid-19? Hur säkras personal och kompetensförsörjning efter Covid-19? Vilka eventuella förändringar behöver göras i styrdokument och organisation vad gäller kris- och katastrofberedskap? Vi utgår från att någon form av loggbok förs under nuvarande krishantering.

Detta arbete behöver inledas nu. Andra sjukdomar än Covid-19 har tyvärr inte tagit någon paus.

Tomas Högström (M)

Mikael Andersson Elfgren (M)

Jenny Landernäs (M)

Oppositionsråd, Region Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel