Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: En opposition inställd på oreda

Sala kommun styrs av Alliansen. I egenskap av minoritetsstyre har våra fyra partier sedan vi tillträdde 2019 arbetat målmedvetet med att komma tillrätta med kommunens ekonomi och driva igenom den borgerliga politik som vi gått till val på. Arbetet har gått bra och under 2020 var vi som kommun återigen på väg mot ett resultat väl över budget. 

Efter måndagens budgetbeslut är detta arbete hotat. Socialdemokraterna (S) och Sverigedemokraterna (SD) försöker just nu kasta in Sala i ett politiskt kaos utan att presentera ett alternativt till styre. Tidpunkten kunde inte vara sämre vald och beslutet är ogenomtänkt.

Sala kommun befinner sig i en pandemi och vi kämpar för att klara vår ekonomi. SD:s beslut om att nu fullt ut stödja den socialdemokratiska politiken och därtill kräva att Alliansen, den största konstellationen i fullmäktige, ska ställa sina platser till förfogande utan att presentera ett alternativ visar att man inte bryr sig om kommunens framtid. Om de fick som de ville skulle det skapa stor oreda och vara till skada för Sala.

Det här är två partier som historiskt sett inte dragit jämnt. Vi drar oss till minnes 2018 års valrörelse där Sverigedemokraterna gick runt med budskapet "stoppa sosseriet" på ryggen. Så det är inte så lite ironiskt att Socialdemokraterna nu inte kan tillträda styret utan aktivt stöd från just Sverigedemokraterna. Och eftersom Socialdemokraterna inte vill ha ett samarbete kommer Sverigedemokraterna behöva ge sina gamla “fiender” stödet villkorslöst. Så gick det med det sossestoppandet. 

Och vad säger S andra stödpartier, V och MP, om att nyckeln till styret hålls av ett parti man så väldigt tydligt tar avstånd för? Rörigt är bara förnamnet. 

Så för oss i Moderaterna är det uppenbart att Sverigedemokraterna valt att demonstrera den makt man har som vågmästare, inte för att man faktiskt tror att en socialistisk budget och styre skulle vara bra för Sala, utan just för att få visa sin makt och skapa oreda. Med tanke på de utmaningar Sala har är det skadligt och oansvarigt agerat.

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna borde svara på frågan om och hur de avser att styra eller om de enbart vill ställa till med politisk oreda.

Fram tills att en större samarbetskonstellation presenteras kommer Moderaterna som en del av Alliansens styre fortsätta ta ansvar för och utveckla Sala. 

Kommunfullmäktigegruppen Salamoderaterna

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel