Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Fantasi och sagoberättande från Salas Bästa

”Det var en gång en sagoberättare i sin läderlappsfåtölj, en riddare och ett stort slott…”

Det är det första som dyker upp när vi läser Salas Bästas insändare där de ”Välkomnar Engelska skolan till Sala”.

Vi moderater skulle gärna välkomna en friskoleaktör som Engelska skolan till Sala vilket skulle ge våra unga ökad valfrihet, bli ett bra komplement till våra kommunala skolor och är något som är helt i linje med våra värderingar. Vi tycker också att det är fantastiskt med ambitioner och att sträva efter att göra något bättre. Men däremot ägnar vi oss inte åt att bygga luftslott eller att inge förhoppningar om något som kanske inte ens är rimligt. Det är en viktig skillnad på hur Salas Bästa driver sin politik och hur vi moderater gör det.

Vi ser fram emot att Sala kommun framåt driver en dialog med det företag som nu köpt lasarettsområdet om hur vi gemensamt kan utveckla detta på ett för Sala förmånligt sätt.

Salas Bästa skriver och välkomnar Engelska skolan. Så långt är vi väldigt eniga att det skulle vi också väldigt gärna vilja. Men vad vi vet, finns i dag ingen sådan intresseförfrågan. Det finns inga planer från Engelska skolans sida att etablera sig här. Och framförallt behövs ett omfattande arbete med anpassningar av lasarettet innan det ens är möjligt. Mycket är i dag fortfarande osäkert och det är där vi tycker att det blir lite mycket fantasi och sagoberättande från Salas Bästas sida.

Det vi däremot står inför är en akut skolbrist där vi behöver bygga en ny skola. Där har det redan fattats ett, enligt oss, rimligt beslut att bygga en ny skola på Åkraområdet. Det är glädjande att det arbetet snart kan komma igång. Så att en skola i lasarettsbyggnaden skulle vara en ersättning för en ny skola i kommunal regi känns inte rimligt utifrån de förutsättningar vi står inför med bland annat moduler som måste avvecklas inom kort och de premisser vi nämner ovan, utan bör i så fall ses som ett komplement till den skolstruktur vi planerar i dagsläget.

Som tidigare sagt, det är bra med visioner, men när det blir för mycket ”om” och ”ifall” och vevande av idéer som inte ens är förankrade i verkligheten eller är ekonomiskt och praktiskt utredda, blir det ju mer som en fantasi. Och om det nu vore så enkelt, pengar växte på träd och allt var möjligt, skulle vi ju inte ha några som helst problem och alla skulle…

”…leva lyckliga i alla sina dagar…”

Viveca Molin (M), ledamot utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel