Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Fokus på ordning och reda

Slutreplik på Medborgerlig Samlings debattinlägg.

Christoffer Lernö och Johan Holm, nu behöver vi tydliggöra ett par saker!

Vi har inte haft majoriteten som argument. Däremot är det obestridlig fakta. Noggranna utredningar har gjorts av våra duktiga tjänstepersoner, vilket vi tycker är viktigt att lyfta fram. Att Salas Bästa väljer att avsluta samarbetet är tråkigt och inget vi önskade. Men precis som Salas Bästa står vi upp för våra idéer.

Stor skola, liten skola, mellanstor skola. Det har varit det stora i denna debatt, liksom placeringen av skolan. Vi moderater har alltid valt kunskapsfokus i första hand i vår skolpolitik. Vi tror inte att detta i grunden sitter i lokalerna. Det sitter i människorna. Lärarna på skolan, ledningen som ger lärarna förutsättningar, föräldrar som ger barnen bra grundvärderingar och så eleverna själva. De är vår prioritet. I Sala kommer vi inom ett par år ha två nya fräscha skolor, plus att vi även arbetar med att utveckla våra mindre skolor i centralorten och på landsbygden. Vi väljer att se det som en positiv grund och sedan jobba med kulturen, integrationsproblemen, kunskapsfokus, ordning och reda, behöriga lärare samt elevernas välmående och utveckling.

Vi tror inte att Åkraskolan som byggs kommer bli en isolerande miljö, snarare tvärtom. Om vi byggt en liten skola på området hade det blivit isolering. Då hade vi garanterat enbart haft Åkrabarn på skolan. Vår målsättning är att utvidga upptagningsområdet. Att göra Åkraskolan till en attraktiv skola för både lärare och elever. Det finns alla förutsättningar för att göra just det och det fokuserar vi på. Inte om skolan har plats för 200 eller 500 elever. Det beslutet är fattat och vi har gått vidare.

De ”dåliga” resultaten på Åkraskolan är allvarliga och något vi måste utreda och arbeta med. Någon analys är dock ännu inte genomförd och det finns många olika anledningar till varför detta händer. Till exempel är det många barn som inte får betyg i ämnen på grund av att de ännu ej klarar språkkraven. De är inte underbegåvade eller problembarn. De barnen räknas med i statistiken och som ni förstår blir det missvisande.

Ja, det finns problem på Åkraskolan. Det är vi väl medvetna om. Vi tycker dock att det är viktigt att de elever och personal som spenderar sina dagar där också måste få komma till tals i frågan. Vi väljer därför att peka på den artikel där de faktiskt får berätta sin version.

Så nej, vi har inte en bit kvar. Vi inser problemen, men väljer att fokusera på just dem i stället för att fastna i storlek på och placering av en byggnad. Vår målsättning är inte alls att bygga jätteskolor och ha alla i centralorten. Däremot tycker vi att det är viktigt att ställa höga krav på att skolorna klarar kunskapskraven och dessutom behöver vi sluta med att ha mjuka strategier som lågaffektivt bemötande och i stället höja kraven på eleverna. Ordning och reda är ett annat fokus vi har och det är där vi tror att vi måste rikta insatser.

En beklaglig faktor är tyvärr det höga tryck som just nu är på Sveriges kommuner till följd av den demokratiska utvecklingen med fler barn och äldre, samt att kommunerna i stor utsträckning får bära kostnaderna för en misslyckad integration. Detta har vi moderater tagit fasta på och här behövs ett ekonomiskt ansvarstagande som skyddar skolan från nedskärningar i verksamheten. Det ansvaret tar vi varje dag då vi väljer att fokusera på innehållet i stället för att fastna i debatten om storlek på skolan.

Viveca Molin (M), ledamot i skolnämnden

Erik Hamrin (M), vice ordförande i kommunstyrelsen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel