Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Hot och våld mot chaufförer måste minska

Den senaste tiden har flera incidenter mot busschaufförer inträffat både i Västmanland och i närliggande län. Nyligen fick en chaufför i Västerås motta hot och slag för att han inte gjorde som några resenärer ville. Tidigare i höst fick en annan busschaufför uppsöka akutvård för att ungdomar sprutat någon form av gas i bussen. I Uppsala blev en bussförare misshandlad för att han sa åt några resenärer att betala biljett.

Pratar man med chaufförer uppger många att hot och våld av olika grad är mer eller mindre vardag. Det bekräftade också revisionsrapporten från 2018 som visade att 94 procent av regionens medarbetare (inkluderat Svealandstrafiken) uppger att hot och våld förekommit på arbetsplatsen de senaste två åren.

Det är oacceptabelt, men inte förvånande med tanke på att våld och hot också ökar i samhället.

Vi behöver hela tiden arbeta med att öka tryggheten för såväl medarbetare och resenärer. Vi behöver också hela tiden arbeta för att möta samhällsutvecklingen inom området, en utveckling som just nu går åt fel håll. Regionen tillsammans med Svealandstrafiken och upphandlade aktörer är viktiga parter i det arbetet. Revisionsrapporten som redan nämnts pekade också på behov av förbättringar i just det förebyggande och analyserande arbetet.

Tyvärr diskuteras trygghet och säkerhet för förare och passagerare rätt lite i politiska beslutsforum i Region Västmanland. Moderaterna anser att kollektivtrafiknämnden behöver få upp frågan på nämndens bord för att få klarhet om exakt nuläge och vilka åtgärder som måste vidtas för att tryggheten ska öka.

Vi vill ha en trygg och säker kollektivtrafik för både resenärer och medarbetare. Hot och våld mot busschaufförer i samhällets tjänst måste motarbetas kraftfullt.

Jenny Landernäs (M)

Gunnar Björnstad (M)

Patrik Andrén (M)

Moderater i Kollektivtrafiknämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel