Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Hur många ska behöva dö av gängvåldet innan S inser allvaret?

Replik på Socialdemokraternas debattinlägg (SA 5/10).

I sin debattartikel skriver fyra socialdemokratiska riksdagsledamöter om den ökande gängbrottsligheten. I ett tafatt försök att låta handlingskraftiga går de till angrepp mot Moderaterna och vår rättspolitik. Resultatet blir dock inte mer än en papperstiger när man tittar på facit.

Sverige har lägre polistäthet än när regeringen tillträdde. Avgörande delar i rättskedjan, exempelvis åklagarmyndigheten, underfinansieras i den senaste S-budgeten och på grund av fullbelagda fängelser får personer dömda till fängelsestraff vara på fri fot allt längre innan straffet kan verkställas.

Samtidigt som det sker nästan en skjutning om dagen slår socialdemokraterna sig för bröstet över sina otillräckliga straffskärpningar. Medan S ”metodiskt maler ner de kriminella nätverken” skördar samma kriminella nya offer varje dag. Hur många ska behöva dö av gängvåldet innan S inser allvaret?

Moderaterna har föreslagit ett flertal mönsterbrytande åtgärder som på allvar skulle sätta avtryck i gängens verksamhet. Många av dessa tar de fyra Socialdemokraterna upp i sin artikel, men avfärdar dem sedan hastigt. Detta om något är talande för deras inställning till att knäcka de kriminella gängen.

Ett utmärkt exempel på där man lyckats med att vända utvecklingen är Danmark. Det är också anledningen till att vi moderater har hämtat många av våra förslag just därifrån. Polisen behöver få ökade befogenheter att verka i särskilt utsatta områden. En avgörande del i detta är att komma åt narkotika och vapen – deras finansiering och deras våldskapital. I dag är polisens möjligheter till detta alldeles för begränsade. Vårt förslag om att ge polisen, efter beslut av åklagare, möjlighet att upprätta tillfälliga visitationszoner skulle ge polisen ett nytt viktigt verktyg i jakten på gängkriminella.

Moderaterna har länge drivit på för rejäla straffskärpningar, avskaffande av straffrabatten för 18-21-åringar, avskaffande av mängdrabatten i dess nuvarande form samt dubblerade straff för gängkriminella.

Fler kriminella bör dessutom utvisas. I dag är det exempelvis bara 43 procent av de utländska medborgare som döms för mord som utvisas. Utländska medborgare som är involverade i systemhotande gängkriminalitet och bedöms vara ett hot mot Sveriges säkerhet bör dessutom kunna utvisas även om de inte har dömts för något brott.

Socialdemokraternas kritik om att detta förslag skulle strida mot rättsstatens principer är inget annat än hyckleri. Genom lagen om särskild utlänningskontroll (LSU) kan regeringen redan i dag utvisa personer som befaras begå terroristbrott, utan att personerna är dömda för brott. Det är också en lagstiftning som regeringen vid ett flertal tillfällen har använt de senaste åren.

Vi moderater kommer fortsätta att driva på för politisk förändring och en rättspolitik värd namnet. Det går, bara viljan finns.

I grunden är det en attitydfråga om vem samhället ska tillhöra. Laglydiga medborgare, eller de kriminella gängen. Moderaterna vet vilken sida vi står på.

Mikael Damsgaard (M), riksdagsledamot för Västmanlands län, justitieutskottet

Erik Hamrin (M), gruppledare Sala kommun

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel