Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Hur tänker Salas Bästa egentligen?

Replik på Salas Bästas debattartikel (SA 4/9).

Vi läser en insändare där Salas Bästa tycker att föreningslivet ska ta över verksamheter inom kultur- och fritidsförvaltningens område och vi tappar hakan en smula. Det vevas lite åt alla håll just nu.

Hur tänker ni här?

Vilka föreningar har ideella krafter som är redo att lägga en heltidstjänst på att ha hand om städning, fastighetsskötsel, instruktörsroller i form av simskoleundervisning med mera?

I dag finns till exempel Tärnabadet som Salas Bästa nämner som är en kommunal anläggning som drivs av en förening och det funkar jättebra. Men det är en väldigt ”nischad” anläggning som är enkel att låta föreningen hantera då det dels är till för allmänheten och inte enbart föreningen. En ishall tror vi till exempel blir mycket svårare. Att tro att det ska finnas ledare och föräldrar/utövare som har tiden att spola is, underhålla maskiner och annat är verklighetsfrånvarande. Ute på Lindvallen och Norrbyliden vet vi att det finns eldsjälar som kämpar hårt med gräsklippning och ritsning av planer, men det är jättesvårt i dagens stressade samhälle att hitta dessa eldsjälar. Det vore ju toppen men är inte realistiskt.

Vår andra fråga är hur Salas Bästa tänker kring finansiering? Ska kommunen stå för alla kostnader och föreningarna få alla intäkter? Hur hjälper det Salas ekonomi? Vi tänker drift, räntor, reparationer med mera. Ska föreningarna själva stå för anpassningar och vad händer den dagen man strukturerar om verksamheten?

En förenings största intresse torde ju vara kärnverksamheten, det vill säga ungdomsidrott, tävlingar/matcher, cuper, läger, matchställ med mera. Inte att anpassa exempelvis en simhall som man vet har ett bäst-före-datum inom kort. Hur är det då tänkt att stödet till dessa föreningar ska se ut? Om det här är ett sätt att förbättra kommunens ekonomi vet vi inte riktigt hur den kalkylen ser ut.

Dessutom, vad händer med arbetsgivaransvaret? Tror Salas Bästa då att alla dessa anläggningar ska kunna drivas med ideella krafter?

En annan viktig frågeställning är vad som händer om EN förening tar över en anläggning? Hur drabbar det andra föreningar? Ska till exempel bara Sala FF ha tillgång till konstgräsplanen? Ska nya idrottshallen enbart vara tillägnad innebandy? Om Sala Hockey ska driva ishallen, försvinner allmänhetens åkning då? Dessa frågor tycker vi är jätteviktiga. En kommuns anläggningar ska vara till för alla invånare.

Salas Bästa har alltid varit väldigt drivande när det gäller kulturell utveckling av kommunens verksamhet, till exempel nya idrottshallen, kulturhus, och skatepark. Dessutom slår man väldigt hårt på att bevara Kulturskolan och dess program. Vi tycker det rimmar lite konstigt med det här nya utspelet. Vi får en känsla av att Salas Bästa är villiga att skära i alla verksamheter för att gynna skolan. Självklart är skolan viktig och något vi också värnar väldigt mycket om och vi säger inget annat. Men för oss moderater är en kommun så mycket mer än bara lagstadgad verksamhet. För att ha en attraktiv kommun kan kommunen inte bara tillhandahålla lagstadgad verksamhet och sedan förlita sig på föreningar och ideella krafter. Vi måste ha ett utbud som gör kommunen så mycket rikare och mer attraktiv vad gäller kultur och fritid också.

Till sist vill vi poängtera att vi moderater är väldigt uppmuntrande till att företag och föreningar tar initiativ som de helt fantastiska anläggningarna padelhallen, bowlinghallen och wakeboardparken. Även den nyöppnade dansskolan som kan ge de barn och ungdomar som har det intresset möjligheten till dans, även om det programmet inte längre är en del av Kulturskolan. Men det vill Salas Bästa alltså behålla inom Kulturskolan. En icke-lagstadgad verksamhet som rent krasst påverkar skolans ekonomi negativt och som ju nu enligt oss har en alldeles ypperlig lösning.

Hur tänker ni egentligen?

Tomas Bergling (M), vice ordförande kultur- och fritidsnämnden

Viveca Molin (M), ledamot skolnämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel