Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Inför anställningsstopp för administratörer

Byråkratin inom Region Västmanland (landstinget) fortsätter att svälla. Mellan åren 2010 och 2018 ökade antalet administratörer från 460 personer till 680, enligt Region Västmanland egna uppgifter. Under en period av åtta år har antalet administrativa tjänster ökat med 220 stycken. Samtidigt diskuterar regionen hur vården ska bli bättre och vårdkedjorna effektivare.

Allt mer tid går att sitta i möten om planering och uppföljning. Allt mer tid läggs på att på att ta fram underlag av olika slag. Tidstjuvarna i vården blir allt fler. En konsultrapport från McKinsey från juli 2019 visade att läkare lägger i snitt 19 procent av sin arbetstid på administration och dokumentation.

Statistik från Sveriges kommuner och landsting visar också att antalet administrativt anställda inom regionerna i Sverige totalt sett ökat med 36 procent sedan 2010, vilket motsvarar 8224 årsarbetare, medan antalet läkare bara ökat med 16 procent. En del av ökningen kan visserligen förklaras med att landstingen bildat regioner och övertagit det regionala utvecklingsansvaret, men det kan inte förklara hela ökningen, och skillnaderna mellan olika regioner är stora.

Utvecklingen har nu gått så långt att Regionhuset i Västmanland som invigdes 2010 med sina 420 arbetsplatser nu är bräddfullt. Idag arbetar 470 anställda där. Signaler kommer om att arbetsmiljön sviktar och att ventilationen brister. Nya investeringar i fler kontorsplatser diskuteras.

Det kan inte vara en naturlag att den centrala administrationen år efter år växer i antalet tjänster och uppgifter. Utvecklingen måste vändas. En första åtgärd som vi moderater föreslår är att införa anställningsstopp för administrativa tjänster vid centrala ledningsorgan. Anställningsstoppet ska inte omfatta medicinska sekreterare, och det måste samtidigt ske en reducering av de administrativa uppgifterna så att inte vårdpersonal belastas med ännu mer administration.

De styrande partierna Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna har hittills inte vidtagit några åtgärder alls för att minska byråkratin i regionen. Nu har de möjlighet att säga ja till Moderaternas förslag om anställningsstopp för att vända utvecklingen. Frågan är om de har viljan och modet att göra det?

Tomas Högström (M)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel