Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M+L: Är det populismen som tar över nu?

 
Träden vid Gröna gången
Visa alla artiklar

När populismen tar över försvinner förnuftet. Detta blir smärtsamt tydligt nu, när protesterna haglar över att avverkningen av riskträd längs Gröna gången genomförs. Dessa träd fälls av säkerhetsskäl, ett beslut som politiker varit överens om i många år. I över 20 års tid har tre av varandra oberoende undersökningar varit överens om att detta behöver göras. Att genomföra avverkningen är det ansvarsfulla beslutet att ta, även om det innebär att Gröna gången kommer se annorlunda ut under några år. 

Det förvånar oss inte så mycket att Socialdemokraterna kallar kommunstyrelsen till ett extra möte för att dryfta samma fråga återigen, inte heller att Vänsterpartiet och Miljöpartiet gör det. Dessa partier vill visa sig på tvären i en folkkär fråga, trots att de förhoppningsvis förstår hur viktigt det är att avverkningen görs. Att Salas bästa däremot gör det gör oss förbryllade. De har ju inget att vinna på att sälla sig till vänsterkoalitionen bara för att sticka ut. Eller är det populismen som tar över fullständigt nu?

De som kallat till extra kommunstyrelsemöte nästa vecka vill ha ytterligare en undersökning av alternativen. En gång till. Låt oss säga att denna undersökning, osannolikt nog, skulle visa att det är okej att behålla träden på dammvallarna. Då står det så att säga 3-1 i utredningar. Är dessa partier beredda att gå på resultatet från en enda undersökning, när tre undersökningar visar det motsatta? Eller vill de ha, och vänta på, fyra ytterligare undersökningar? Hur länge tycker Salas Bästa att det här ska få ta, och hur mycket ska det få kosta? Nej, det skulle vara klokt av Salas Bästa att hoppa av S-linjen. I stället borde de engagera sig i framtagandet av den nya gestaltningsplanen för Gröna gången som vi beslutat om. Genom den kan vi verka för att framtidens gröna gång ska bli precis så fin som vi alla vill att den ska vara, utan att behöva tumma på säkerheten.

Erik Hamrin (M), gruppledare

Mårten Hemström (L), gruppledare

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel