Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Mobilisera mot de kriminella gängen

Det är ingen tvekan om att den allvarliga brottsligheten har ökat i Sverige. Den griper tag om vårt land med förödande konsekvenser för såväl enskilda människor som för samhället i helhet.

Svenska folket ställer med rätta frågan vad vi politiker egentligen gör åt detta, mer än att prata och fördöma. Därför har Moderaterna tagit kontakt med statsminister Stefan Löfven och redogjort för hur vi moderater ser på läget och vad vi menar konkret behöver göras nu.

Vi har framfört att vi moderater gärna lägger annat åt sidan och samarbetar mot våldet. Men det måste bygga på den fundamentala insikten att allmänt prat om samling, rundabordsdiskussioner och manifestationer inte räcker. Nu måste det tvärtom handla om en mycket konkret och operativ politisk mobilisering mot det grova våldet, med fokus på skarpa budget- och lagförslag som kan bli verklighet de kommande sex till 12 månaderna.

Konkret är Moderaterna beredda att i riksdagen stödja alla snabba omprioriteringar av resurser till polis, tull, åklagare, kriminalvård och domstolar. Alla dessa måste stärkas. Vi är vidare beredda att samarbeta med regeringen och alla de partier som nu vill se snabba beredningar av skarpa lagförslag som riktar sig mot den grova brottsligheten.

Vi presenterar därför tio konkreta förslag som Moderaterna vill se genomförda.

Sätt genast in fler poliser mot gängkriminaliteten. Det kräver att polisiära resurser frigörs här och nu. För att ha någon möjlighet att nå målet om 10.000 fler polisanställda senast år 2024 krävs vidare en betald polisutbildning och riktade budgetsatsningar för att polislönerna ska bli mer attraktiva.

Straffen för kriminella ska fördubblas vid gängrelaterad brottslighet, bland annat överlåtelse av narkotika och grova vapen- och sprängmedelsbrott. Polisen behöver ett system med visitationszoner där polisen ges utökade befogenheter att visitera personer och genomsöka bilar för att leta efter exempelvis vapen, narkotika eller handgranater.

Inför ett system med vistelseförbud. Den som dömts för ett gängrelaterat brott ska kunna förbjudas att återvända till sitt gamla område efter avtjänat straff.

Det behövs sänkta gränser för obligatorisk häktning så att det omfattar alla brott med minimistraff om fängelse ett år. Det skulle kunna innefatta brott som grov misshandel, rån och grov utpressning. Ge sedan polisen förbättrade utredningsmöjligheterna genom att öka polisens rätt till hemlig teleavlyssning, kameraövervakning och rumsavlyssning (buggning). 

Möjlighet till hemlig dataavläsning behöver införas bland annat för att öka polisens möjligheter att ta del av meddelanden som skickas mellan mobiltelefoner. Nationellt såväl som lokalt behöver det finansieras och sätt upp betydligt fler övervakningskameror, inte minst i utsatta områden där gängbrottsligheten brett ut sig.

Vi vill införa ett system med kronvittnen, skärpa straffet för dem som hotar vittnen (övergrepp i rättssak) och stärka personssäkerheten för dem som väljer att vittna. Vi vill också genomföra ett tidsbegränsat försök med anonyma vittnen, för att bryta den farliga utvecklingen mot parallella rättssystem där vittnen helt avstår från att vittna.

Slutligen vill vi slopa straffrabatten för dem mellan 18-21 år och slopa dagens form av mängdrabatt för dem som har begått flera brott för att tidigt bryta en kriminell utveckling.

Vi vet att detta är vad Sverige behöver, och vi tillsammans ska göra allt vi kan under det kommande riksdagsåret för att få det genomfört.

Åsa Coenraads (M), Riksdagsledamot Västmanland

Erik Hamrin (M), Gruppledare i Sala

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel