Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Moderaterna röstar ja till en ny skola på Åkraområdet

Artikel 11 av 13
Splittringen i Allians för Sala
Visa alla artiklar

Åkraskolans framtid är en stor fråga för Sala kommun och den har även blivit ett stort forum för diskussion inom Allians för Sala. När utredningen kring Åkraskolan presenterades tidigare i våras togs fyra alternativ fram:

Att göra modulskolan på Gärdesta permanent vilket avfärdades på grund av den höga kostnaden det innebar. Att renovera befintlig skolbyggnad är inte realistiskt eftersom det inte gick att säga vad det skulle kosta eller om det ens var genomförbart. Att bygga en ny skola i anslutning till anstalten skulle bli nästan 30 miljoner kronor dyrare än att bygga på befintlig plats, samt att det hindrar eventuell expansion av kriminalvårdens verksamhet. Att bygga en ny skola på befintliga Åkratomten där det redan finns byggnader som går att använda och integrera med den nya skolan.

Av dessa förordade utredningen byggandet av en ny skola på Åkratomten till en budgeterad kostnad av 254 miljoner kronor. Vi pratar om en investering på över en kvarts miljard. Det finns alltså all anledning att inför beslut som detta vara glad över att vi har en grundlig utredning med olika alternativ att besluta utifrån.

Det alternativ som Salas Bästa nu valt att föreslå har inte utretts och ligger inte i linje med vår överenskomna plan för utvecklingen av Sala. Man valde dessutom att framföra sitt missnöje och motförslag mycket sent i beslutsprocessen, något som inte heller skapar god grund för genomtänkta beslut.

Det finns mycket att ta i beaktande när vi bygger en ny skola. Fördelarna med att bygga en stor skola i stället för två små är många. Motargumentet, som anges i Salas Bästas förslag, att det skulle öka segregationen håller inte vi med om. En större skola får automatiskt ett större upptagningsområde vilket då innebär bättre förutsättningar för integration. Det är också viktigt för oss att skolan kommer på plats i tid så att vi kan erbjuda våra elever en bra skolmiljö i ändamålsenliga lokaler. Dessutom är en större skola betydligt mer kostnadseffektivt både som investering och i drift.

Åkra har som område problem med segregation och de ska adresseras. Det är vi eniga om i den kvarstående alliansen. Tillsammans avser vi hitta de verktyg som behövs för att göra det. Ett sätt är till exempel genom att ha olika profiler som idrott eller kultur, något som vi tror kommer locka elever från andra delar av Sala till denna nya skola.

På Nya Norrmalm ser även vi ett behov att på sikt bygga ytterligare en skola och det ligger sedan tidigare med i vår långsiktiga plan för Sala utveckling. Men här och nu behöver vi en Åkraskola i enlighet med utredningens förslag. Därför står vi Moderater i Sala bakom förslaget att bygga just det.

Erik Hamrin, Gruppledare (M)

Viveca Molin, ledamot i skolnämnden (M)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel