Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Moderaterna värnar skattebetalarnas pengar

Svar till Salas Bästa (SA 22/11):

Moderaterna värnar om folkbildning – och vi värnar också om skattebetalarnas pengar. Därför granskar vi noga vad regionens pengar går till, särskilt nu när regionens verksamheter ska spara 400 miljoner kronor. Det handlar om stora besparingar inom framför allt sjukvården, och då måste vi säkerställa att hela regionen använder sina skattemedel effektivt.

Det stämmer som Salas Bästa skriver att Tärna folkhögskola får bidrag från staten för sin verksamhet. Men ungefär lika mycket som man får i statsbidrag, cirka tio miljoner kronor, får man i anslag av Region Västmanland. Detta sammantaget utgör finansieringen av Tärna folkhögskola. Att påstå att folkhögskolan inte drivs med skattepengar från västmanlänningarna är helt enkelt inte sant.

Av den anledningen är det relevant att diskutera huruvida olika kurser ska bedrivas vid Tärna eller ej och frågan beslutas också politiskt i regionens kultur- och folkbildningsnämnd. Moderaterna valde att säga nej till kurserna inom yoga och vattengymnastik då vi inte anser att det faller inom begreppet folkbildning. Vi har inget emot yoga i sig – tvärtom är det positivt om fler vill utöva hälsofrämjande aktiviteter. Men Region Västmanland ska inte konkurrera med företag, föreningar och studieförbund som redan i dag erbjuder bland annat yogakurser.

Moderaterna har inte röstat emot skolans längre kurser inom bland annat film och IT-pedagogik, men vi anser att skolans längre kurser bör ha större fokus på att studenterna får jobb efter avslutad kurs. Fler behöver gå från studier till arbete i Sverige och här kan folkhögskolorna spela en viktig roll.

Salas Bästa skriver avslutningsvis att många Salabor lider av fetma och vi instämmer i att detta är ett stort problem. Därför har vi moderater lagt en motion i regionfullmäktige om att ta fram mätbara mål och åtgärder för en hälsosammare vikt bland barn och unga för att stävja detta.

Stephanie Bruksgård (M), andre vice ordförande, kultur- och folkbildningsnämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel