Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Nu har regeringen gjort det dyrare att tanka – igen

Sedan den 1 januari har det blivit dyrare att tanka, på grund av att regeringen återigen höjt skatten på bensin och diesel. I Moderaternas budget gjorde vi precis tvärtom.

Vi menar att klimatansvaret inte bara kan vila på den som bor utanför storstan, utan det ska vi ta gemensamt. I Stockholm kan man ta tunnelbanan till jobbet – i stora delar av Västmanland är det bil som gäller. Att ta cykel, buss eller tåg är inte alltid är så enkelt. Om Sverige ska hålla ihop måste alla ha råd att transportera sig, även för dem där bilen är det enda alternativet.

Det är helt enkelt inte rättvist att den som är beroende av bilen för att ta sig till jobbet, skjutsa till förskola eller för att köpa mat ska dra det tyngsta lasset för att minska utsläppen. Alla har inte tillgång till kollektivtrafik som täcker pendlingsbehoven. Och alla har definitivt inte råd eller möjlighet att köpa en elbil.

Hade Moderaternas budget vunnit i riksdagen så hade priset på bensin och diesel sänkts med en krona vid pumpen i Västmanland den 1 januari. Nu blev det istället ännu dyrare att tanka i och med att det är regeringens budget som trätt i kraft vid årsskiftet.

Skattepolitiken måste vara legitim och rättvis. Januaripartiernas dråpslag mot Sveriges landsbygd är ett exempel på motsatsen. Sverige behöver en ny regering för västmanlänningarnas skull.

Åsa Coenraads (M), riksdagsledamot

Mikael Damsgaard (M), riksdagsledamot

Johan Widén (M), Moderaterna i Sala

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel