Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Ny Åkraskola är inte ett drastiskt beslut

Christoffer Lernö och Johan Holm från Medborgerlig Samling har i sin insändare om Åkraskolan (SA 6/11) nämnt Moderaterna och vårt ställningstagande i frågan.

Först av allt så tycker vi det ska sägas att Åkraskolan inte alls är en gordisk knut som bara kan lösas med ett alexanderhugg. Beslutet att bygga en ny skola på Åkra fattades med bred majoritet i kommunstyrelsen. Det beslutet är inte drastiskt eller oortodoxt på det sätt som författarna vill göra gällande med sitt val av uttryck. Ärendet har utretts, diskuterats samt debatterats i gängse forum. Beslutet blev att välja det av de fyra alternativen som skolans förvaltning och fastighetsenheten rekommenderade.

Det är ingen som hävdat att de utmaningar vi ser på Åkraskolan löses av en ny skola enbart. Det finns för- och nackdelar med både små och stora skolor. Det kommer att behövas riktade integrationsåtgärder för att lösa dessa problem. Vi är också övertygade om att en ny och ändamålsenlig skola kommer att skapa en bra miljö för undervisning som lockar såväl lärare som nya elever.

Det finns också ett behov av att skapa trygga klassrum och god studiemiljö, men till skillnad från Medborgerlig Samlings önskan att ”isolera problemen” så ser vi att det handlar om att ge individerna en inkluderande miljö som fungerar för dem. Vi ser inga hinder med att alla skolor, stora som små, arbetar med detta. Däremot ser vi problem med att man lägger ner skolor som inte fungerar just för att man inte klarar av att, eller orkar, ta itu med problemen, vilket Medborgerlig Samling verkar tycka är en gångbar metod.

Sala är en till ytan stor kommun med såväl tätorter som närorter, Det innebär att vi behöver ha olika stora skolor, både landsbygdsskolorna och de större skolor som naturligt byggs inom tätorten. Dessa dimensioneras för att möta de behov som finns nu och framåt. Självklart tar vi hänsyn till budgetens ramar när vi planerar den långsiktiga försörjningen av skolplatser, allt annat vore oansvarigt.

Sala kommuns lärare gör ett fantastiskt jobb på såväl landsbygds- som tätortsskolorna. När insändarens författare skriver om skolor där varken lärare eller elever trivs hoppas vi att man inte syftar på Åkraskolan. I veckan replikerade både lärare och elever från den skolan i en artikel här i Sala Allehanda mot den negativa bild av Åkraskolan som nu sprids. Den hoppas vi att Medborgerlig Samling tar till sig av.

Det kommer krävas arbete i, runt och tillsammans med Åkraskolan för att den skola som nu ska byggas blir så bra som den kan vara. Det arbetet kommer vi att göra. Men att den investering som skolbygget innebär och det lyft det kommer innebära för Åkraområdet skulle höra hemma på historiens slagghög vänder vi oss starkt emot.

Viveca Molin (M), ledamot i skolnämnden

Erik Hamrin (M), vice ordförande i kommunstyrelsen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel