Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Regeringen mörkar sitt svek mot kommunerna

Visste du att regeringen svek sitt största coronalöfte till kommunerna tidigare i veckan? Att det kan komma att kosta Sala runt 25 miljoner skattekronor? Inte det? Det är inte så konstigt, det är inte direkt något de skyltat med. Undrar du varför? 

Sätt dig i finansministerns sits. Trots att du gång på gång bedyrat att Sveriges kommuner skulle få full kostnadstäckning för de kostnader som coronapandemin ger upphov till så tänker du nu bryta mot det löftet. Kommuner vars personal slitit otroligt hårt och gjort allt de kan för att rädda liv kommer alltså i stället att själva få ta en stor del av den ekonomiska smällen det arbetet har inneburit. Beslutet du tagit innebär att regeringen återigen visar att den inte klarar av att hålla sina löften. Det lägger man inte ut på Instagram. 

Och det är ingen liten smäll vi pratar om. Dessa 25 miljoner innebär att Sala kommun, som för bara en månad sen var på väg mot ett resultat klart över budget, kanske inte längre klarar av ett nollresultat. 

Sala kommun svarade upp på alla sätt vi kunde i pandemin och jag är otroligt imponerad över det jobb som gjorts av så många fler än det finns utrymme att tacka i denna text. Det tack vi nu får nöja oss med är att det till nästa år finns mindre pengar att fördela. Mindre till skolan, mindre till de schyssta villkor som Socialdemokraterna själva gått ut och efterfrågat, mindre till allt. 

Så att du inte hört talas om det här är inte ett dugg konstigt. Att skylta med löftesbrott och försämrad välfärd är inget som man vinner val på. Men när konsekvenserna är så här stora är det enda rätta att vara väldig tydlig med varför man gör som man gör och kanske kosta på sig att be de som nu drabbas om ursäkt.

Att Sverige behöver en ny regering har jag ansett länge, men för mig har det aldrig varit tydligare än nu.

Erik Hamrin (M), vice ordförande kommunstyrelsen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel