Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Regionen måste ta sin del av ansvaret för myggbekämpningen

Nedre Dalälvens intresseförening (NeDa) har som en av sina uppgifter att bedriva bekämpning av stickmyggan i de områden som ligger inom föreningens medlemsregioner. Under 20 år har de regioner och kommuner som ingår i NeDa tillsammans finansierat detta. Arbetet utförs av ett av föreningen helägt bolag, NEDAB. För verksamhetsåret 2020 har NEDAB ansökt om 592 000 kronor för Region Västmanlands del i detta arbete.

På sitt möte den sjuttonde december förra året beslutade så regionstyrelsen att avslå denna ansökan om medel som en del av den regionala utvecklingen. Det innebär att regionen, som den enda av fyra regioner i föreningen, inte kommer tillskjuta några pengar för detta viktiga arbete. Det kanske inte låter som en stor sak, lite mygg hör sommaren till kan det ju tyckas.

Den som bor i dessa områden vet med all önskvärd tydlighet att utebliven myggbekämpning inte innebär att det bara blir lite fler mygg, skillnaden är mycket stor. Så stor att det innebär en sommarsäsong där strandbesök och andra utomhusvistelser får stryka på foten. Djur och människor far illa och påverkan på den för regionen så viktiga turismen är mycket stor och negativ.

Där den behövs är bekämpningen avgörande. I Sala kommun är det områdena närmast älven som drabbas mest, exempelvis Hedåker, Rosshyttan och Möklinta. Oavsett om myggbekämpning räknas som regional utveckling eller ej så behöver den genomföras. Därför anser jag att regionstyrelsen bör ompröva sitt beslut och anslå pengar så att arbetet kan skötas som planerat.

Erik Hamrin (M)

Sala kommuns representant i NeDa och förste vice ordförande i kommunstyrelsen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel