Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Sala och Sverige behöver mer än S kan leverera

Slutreplik på Pia Nilssons (S) debattinlägg.

Att skatten sänks för pensionärer är bra, vi gillar skattesänkningar. Det vi reagerar på i Pia Nilssons debattartikel är hur skattesänkningens utfall blir. Vi Moderater hade gärna sett att de pensionärer med lägst pension fått skattesänkningen först, precis som vi föreslagit i vårt budgetalternativ. Vi tycker att det är konstigt att just Socialdemokraterna gör denna typ av prioritering samtidigt som de slår sig för bröstet och hävdar att de värnar om de svaga i samhället.

Pia Nilsson glömmer även bort att vi var fem partier i pensionsgruppen som gemensamt beslutade om höjd garantipension och höjda bostadstillägg, det kan varken Nilsson eller socialdemokraterna ta åt sig äran för. Det är också förvånande att Pia Nilsson kritiserar Sala kommuns beslut att höja avgifter inom hemtjänsten, då det beslutet delvis är en följd av Socialdemokraternas försämringar av kostnadsutjämningssystemet till vår kommuns nackdel. Sala kommun och Region Västmanland får i och med den ändringen skicka mer av våra skattebetalares pengar till bland annat socialdemokratiskt styrda Malmö kommun. Den lilla avgiftshöjning som nu görs skulle dessutom likställa Salas avgifter med jämförbara kommuners.

Moderaterna har varit med och sänkt skatten för alla pensionärer med i snitt 1 500 kronor per månad och vi sänkte skatten för alla som arbetar under vår tid vid makten. Socialdemokraterna har aldrig sänkt skatter före Alliansens tid. Den riktigt orättvisa pensionärsskatten hade vi före 2006. Innan dess tvingades alla pensionärer, även de allra fattigaste, betala minst tusen kronor mer varje månad i skatt. Så med en M/KD budget har Sveriges alla pensionärer fått det bättre.

Om Pia Nilsson tycker att skattesänkningar på arbete är dåligt är det konstigt att den regering som hon själv företräder inte tagit bort de sänkningar som alliansen gjorde. Men det kanske är så att Socialdemokraterna inser att alliansens politik var ganska bra och att nuvarande regerings handlingsförlamning innebär att det inte blir några nya bra förslag som gynnar pensionärer eller allmänheten.

Vi tror att Sala och Sverige behöver mer än vad Socialdemokraterna klarar av att leverera och det är därför vi nu föreslår ett extra välfärdspaket till Sveriges kommuner och landsting. Bara Västmanlands kommuner skulle få ett välbehövligt tillskott på 56 miljoner kronor. Pengar som kommer öka tryggheten i Sala kommun.

Erik Hamrin (M), gruppledare Salamoderaterna

Åsa Coenraads (M), riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel