Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Sverige behöver ett maktskifte

I en debattartikel från Socialdemokraterna kan vi läsa att S väljer ”en annan väg” i sitt Sverigebygge under 2020-talet. Där jämlikhet ska öka, klimatutsläpp minska, integrationen ska förbättras och gängkriminaliteten bekämpas. Alltså, ungefär exakt samma sak som alla partier vill se. Det kan därför vara klokt att titta på partiets prestationer när man som väljare bedömer om det är rätt att fortsätta.

Det är inte, att döma av de senaste sex åren med Socialdemokratiskt styre, ett starkt facit man har att redovisa. Situationen i Sverige kopplat till de fokusområden man nu vill jobba med för tankarna till några specifika punkter.

1. De senaste tre åren har 130 personer skjutits ihjäl i nästan 1 000 skjutningar, tio bara i december förra året. Vårt land har flest sprängningar i Europa, men näst lägst polistäthet. I stället för att få till ett riktigt åtgärdspaket för att möta detta hot, som på riktigt utmanar statens våldsmonopol, har Socialdemokraterna ägnat kraften åt politiskt spel för att utestänga ett av riksdagens partier från det arbetet.

2. Parallellsamhällen med hederskulturell problematik som aktivt begränsar och kränker kvinnors och HBTQ-personers rättigheter är på framväxt.

3. Flygskatt och skatter på drivmedel försvagar svenska företags konkurrenskraft och gör det mindre attraktivt att bosätta sig på landsbygden.

4. Energipolitik som leder till att landet vid hög förbrukning tvingas köpa smutsig kolkraft från andra europeiska länder. Detta trots att vi borde ha tillgång till stora mängder fossilfri energi genom vår kärnkraft.

5. Trots fantastiska insatser av lärarkåren så var 11 procent av eleverna undantagna från att skriva proven för årets PISA-mätning för att de har för stora brister i svenskkunskaper. Det är ett sorgligt facit för den rådande skolpolitiken.

Vi Moderater tacklar exakt samma utmaningar som S, men på andra sätt. Det är helt riktigt. Vi vill se fler poliser, med höjda löner och bättre verktyg. Vi arbetar för att ta tillvara på Sveriges energiresurser i form av investeringar i mer kärnkraft. Det måste också bli enklare att starta och driva företag. Företagare ska uppskattas, inte beskattas.

Vi vill se kvalificering in i de svenska trygghetssystemen för nyanlända och en stram migrationspolitik under en lång tid framöver. När det kommer till lag och ordning har vi presenterat ett långtgående åtgärdsprogram mot gängbrottslighet som går långt utöver det som regeringen föreslår i sitt program. För det behövs mycket mer än det åtgärdspaket regeringen valt att gå fram med.

Att bygga ett starkare och tryggare samhälle är ett gemensamt mål för många partier och Socialdemokraterna har säkert någon roll att spela i det bygget. Men sett till resultatet så här långt så hoppas i alla fall jag att det inte blir i rollen som regeringsbildare.

För att få till den förändring som Sverige behöver så behövs ett maktskifte. Det kommer jag att jobba för.

Erik Hamrin (M), gruppledare Salamoderaterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel