Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Sverige behöver ett skadereduceringsperspektiv i tobakspolitiken

Rökning är en av de största folkhälsopolitiska utmaningarna för Sverige. Socialstyrelsen uppskattar att cirka 12 000 människor dör varje år som en följd av rökningsrelaterade sjukdomar. Det finns dock fortfarande stora steg att ta i arbetet mot ett rökfritt Sverige genom att medvetandegöra för människor att det finns mindre skadliga tobaksprodukter. Den tobaksrelaterade debatten är varken nyanserad eller konstruktiv, produkter som snus och upphettad tobak är bättre än cigaretter men den debatten är något som nuvarande regering inte vill ha.

Regeringen arbetar för tillfället med att ta fram en ny Alkohol-, Narkotika-, Doping- och Tobaks-strategi (ANDT) för Sverige. Det är viktigt att det förs in ett skadereduceringsperspektiv i tobakspolitiken och möjliggör för människor att kunna göra medvetna val till mindre skadliga alternativ är röktobak.

Att människor i stor utsträckning har valt snus i stället för rökning är den absolut största anledningen till att vi i Sverige har lägst antal rökare i EU. I många andra EU-länder har regeringar i stället behövt ta till åtgärder som utifrån ett proportionalitetsperspektiv kan ses som mycket tveksamma, till exempel genom förbud av varumärken på tobaksförpackningar, utan att man därigenom påverka rökningen i nämnvärd omfattning. Men det finns ett antal länder som har tagit till sig de senaste rönen och arbetar med skadereducering, bland dessa kan nämnas vårt grannland Norge och även Tyskland, Storbritannien och Nya Zeeland.

Min förhoppning är att vi även här i Sverige inom kort kan få en tobakspolitik där vi sätter människors hälsa i främsta rummet, snarare än att dogmatiskt kämpa mot allt tobaksbruk utan proportioner på de stora skillnader som finns i skadlighet mellan olika produkter.

Åsa Coenraads (M), riksdagsledamot Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel