Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Var finns det politiska ansvaret?

Den 20 oktober förra året var det regionfullmäktige. Där stod då minoritetsstyrets regionråd, med ansvar för psykiatri, Barbro Larsson (C) och pratade om vikten av att politiker vågar tar ansvar för stora förändringar i och med det nedskärningsarbete som pågår inom Region Västmanland. Ändå vägrade både hon och regionstyrelsens ordförande Denise Norström (S) bekräfta att man, i jakten på att desperat spara pengar, tänkte lägga ner en hel psykiatrisk slutenvårdsavdelning, närmare bestämt avdelning 94 riktad mot unga människor mellan 18–45 år som lider av depressioner, ätstörningar och självskadebeteende.

Debatten var lång, men att ta ansvar och åtminstone delge Region Västmanlands högst beslutande organ sina planer uteblev. I stället har man den 18 januari via ett pressmeddelande presenterat nedläggningsbeslutet av avdelning 94, samtidigt som man ser att den psykiska ohälsan i länet ständigt ökar. Vi i Moderaterna är mycket kritiska till hur beslutet av nedläggningen av en hel slutenvårdsavdelning har gått till och efterfrågar modet till politiskt ansvar, i stället för tjänstemannabeslut. Detta i tillägg till att kommunallagen är tydlig med att delegering av beslut som rör verksamhetens mål och inriktning inte är tillåtet. Är det såhär ett skolboksexempel på ovilja att ta politiskt ansvar från styrande minoriteten bestående av S, C och L ser ut?

Enligt pressmeddelandet, med Region Västmanland som avsändare, bör nedläggningsbeslutet ses som en satsning. En satsning där de äldres psykiska ohälsa ska prioriteras. Kvar lämnas de unga i sticket. Hur kan en nedskärning kallas för en satsning och varför drabbar den så kallade satsningen de yngre patienterna?

Stephanie Bruksgård (M), ledamot i regionfullmäktige

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel