Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Västmanlänningarna förtjänar ett svar, Denise Norström (S)

Socialministern Lena Hallengren (S) sa i dagarna att hon är mer orolig för ojämlikheten i vården, mer bestämt förekomsten av sjukvårdsförsäkringar, än av den våg av skjutningar och sprängningar som just nu sker i Sverige. Det är ett anmärkningsvärt uttalande.

I Västmanland hade vi förra året 14 mord och dråp samt försök till mord och dråp med skjutvapen. Under sommaren skedde det fem skjutningar på 44 dagar i Västerås. I Västmanland avstår dessutom 45 procent av alla kvinnor och 19 procent av alla män från att gå ut ensam på grund av att det känns otryggt. Ingen annanstans i landet är det så många män som avstår från att gå ut, för kvinnor visar bara Skåne och Örebro ett sämre resultat.

Den växande otryggheten är skrämmande, men att som ministern säger att det är mer skrämmande att 700 000 svenskar har privata sjukvårdsförsäkringar är verklighetsfrånvänt. Socialdemokraterna framställer det ofta som att en privat sjukvårdsförsäkring är något högavlönade direktörer använder sig av för att få en gräddfil förbi vårdköerna. Det är fel. En stor del av de privata vårdförsäkringarna är småföretagare som helt enkelt inte har råd att ha en medarbetare som fastnat i de allt för långa vårdköerna och hälften av alla fackförbund erbjuder i dag sina medlemmar privata sjukvårdsförsäkringar. Förekomsten av sjukvårdsförsäkringar avlastar den offentliga vården samt bidrar till att utveckla hälso- och sjukvården. Det är inte skrämmande. Det som verkligen är skrämmande är alla sprängningar, skjutningar och den otrygghet som breder ut sig. Socialdemokraterna borde fokusera på att göra den offentliga vården mer tillgänglig och korta vårdköerna i stället för att svartmåla sjukvårdsförsäkringar.

Region Västmanland ansvarar för den regionala utvecklingen i Västmanland, och Regionstyrelsens ordförande Denise Norström (S) bör klargöra för västmanlänningarna om hon delar socialministerns åsikt att sjukvårdsförsäkringarna är mer skrämmande än skjutningar och sprängningar.

Mikael Andersson Elfgren (M)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel