Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Vi vill se fler kvällsöppna vårdcentraler

I Västmanland har vi fritt val av vårdcentral där patienten själv väljer vilken vårdcentral den ska vara listad på. Syftet med att patienten själv ska kunna välja vårdcentral är att öka patientens valfrihet och inflytandet samt öka mångfalden av vårdgivare. I klartext ska patienten ha större möjlighet att välja en vårdcentral utifrån sina behov, men eftersom vi som individer har olika behov måste det också tillåtas skillnader mellan vårdcentralerna. Ett område där skillnader mellan vårdcentralerna bör tillåtas är deras öppettider.

I Västmanland regleras att vårdcentralen måste vara öppen hela dagen alla vardagar kl 8-17. Vårdcentralen kan erbjuda kvälls- och helgöppet, dock är det inget som sker i dag utan länets vårdcentraler har öppet inom spannet 07:45-17:00. Att du som patient kan välja en vårdcentral med öppettider som passar dig existerar därför inte i praktiken.

Att i större grad möjliggöra för vårdcentralerna att anpassa sina öppettider skulle leda till att västmanlänningarna kan välja en vårdcentral som har öppettider som passar just dem med hänsyn till exempelvis arbetstider, pendlingstider eller andra orsaker.

Moderaterna föreslår därför att en ny modell för vårdcentralernas öppettider ska tas fram som möjliggör en variation i vårdcentralernas öppettider. En sådan modell kan se olika ut men skulle till exempel kunna vara att det i regleras att vårdcentralerna ska vara öppet under nio timmar varje vardag eller varje vardag under nio timmar i ett spann mellan 06:00-20:00. En sådan reform skulle bidra till att västmanlänningarnas valfrihet utökas och tillgängligheten till hälso- och sjukvård stärks.

Mikael Andersson Elfgren (M), oppositionsråd

Stephanie Bruksgård (M), Anna Nygren (M), Silvana Enelo-Jansson (M), Pernilla Danielsson (M), regionfullmäktigeledamöter

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel