Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt M: Yogakurser inte viktigare än vård

Tärna folkhögskola, som ägs och styrs av Region Västmanland, har beslutat att erbjuda kurser i bland annat yoga, vattengymnastik och styrketräning. Detta beslut togs i kultur- och folkbildningsnämnden under protester från Moderaterna. Vi tycker inte att det är regionens uppgift att erbjuda kurser i yoga och vattengympa. Det handlar inte om att vi har något emot yoga, tvärtom. Problemet är att det finns gott om privata företag och föreningar som erbjuder detta.

Regionens kurser är dessutom avgiftsfria vilket innebär att man konkurrerar med företag och studieförbund som försöker leva på sin verksamhet. Samtidigt blir det en kostnad för regionen som vi inte har råd med när sjukvårdsverksamheter måste spara. Signalerna från regionstyret bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet blir konstiga. Varför ska regionen satsa på yogakurser när vi inte ens klarar av att leverera nödvändig utrustning till våra sjukhus?

Tärna får i dag omkring tio miljoner kronor i bidrag från Region Västmanland som ska täcka kostnader för lokaler och personal. Dessa miljoner borde fokusera på folkbildande kurser och kurser som ger deltagarna jobb efter avslutad kurs. Tärna folkhögskola ska inte konkurrera med privata aktörer och föreningar på ojämlika villkor.

Stephanie Bruksgård (M), 2:e vice ordförande, kultur- och folkbildningsnämnden i Region Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel