Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt MED: Ihåligt försvar av stor skola på Åkra

Erik Hamrin och Viveca Molin från Moderaterna väljer i sin replik att framföra följande argument:

Beslutet om Åkraskolan fattades med bred majoritet

Förutom att bred majoritet i sig inte är något sakargument (argumentationsfelet "Argumentum ad populum") så knäckte frågan samarbetet med Salas Bästa, och även Liberalerna har varit skarpt kritiska. Det är lite svårt att förstå varför Moderaterna ser detta som ett argument.

Det finns nackdelar med små skolor också

Ja, men det viktiga är att veta vad för- och nackdelarna är. Tittar vi på de studier som finns så pekar de på att fördelen med stora skolor främst är att de är kostnadseffektiva, åtminstone sett till driftskostnad, och att medelstora skolor gynnar toppelever bäst. Små skolor har framförallt visat sig ha positiv effekt för barn med lågutbildade föräldrar eller med invandrarbakgrund.

Ur det perspektivet, vad tycks vara mest gynnsamt för Åkraskolans elever?

Individerna behöver en inkluderande miljö, inte isolering

Den kollektivistiska idén att alla kan inkluderas på samma sätt har svenska skolan prövat i många år nu. Denna leder oundvikligen till situationer där exempelvis ett fåtal tillåts förstöra lektioner för flertalet. Det innebär personliga tragedier för de stökiga elever som skulle haft en chans i en individuellt anpassad skolform, liksom sämre utbildning och minskade möjligheter för övriga.

Det finns några lärare och elever på Åkra som trivs

Det här argumentationsfelet kallas "anekdotisk bevisföring". Precis som att det finns sjätteklassare på Åkra som klarar godkänt (3 av 10 enligt SA 4:e nov), finns det naturligtvis de som trivs.

Men att lyfta fram individer som gillar Åkra som bevis för att skolan inte har stora problem är beklämmande naivt.

Att Moderaterna nu vill bygga en jätteskola är inte förvånande. De har arbetat i den riktningen i flera andra kommuner också. Sedan är det knappast en hemlighet att det länge funnits en önskan inom Moderaterna i Sala att samla skolorna till centralorten.

Att mindre skolor skulle gynna just de elever som nu går på Åkraskolan tycks få väga lätt mot budgethänsyn, och det står även klart att Moderaterna tror på att lösa problem med "inkluderande miljö", i stället för att kunna ge enskilda elever en individuellt anpassad studiemiljö där det krävs.

Steg ett för att lösa ett problem är att erkänna att det finns. Vi kan konstatera att Moderaterna har en bit kvar innan de kan ta det första steget.

Christoffer Lernö och Johan Holm, Medborgerlig Samling Sala

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel