Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt MED: Naivt att tro att ett nytt Åkra löser problem

Tanken att lösa skolproblemen i Sala med ett alexanderhugg i form av en jätteskola på Åkra är lika enfaldig som den är vanlig. Det är ingen hemlighet att M arbetat för att skapa storskolor i Sala, men att nästan alla andra partier nu köper den idén är beklämmande. Det hedrar Salas Bästa att de dragit sig ur samarbetet med Alliansen över denna fråga.

Åkra har brottats med problem i åratal, och då ändå med färre elever. Hur tror man att det magiskt skall bli bra bara för att det är en större skola? Med mindre skolor är det lättare att isolera de problem man har, och i värsta fall till och med lägga ned verksamheten om det hela "satt sig i väggarna". Och är det Åby eller Åkra man ser framför sig om man tänker på en skola där man har tid att sätta den enskilde eleven i centrum?

Säkerligen tänker man på budgeten: en större skola har skalfördelar och med många lärare på samma skola så kan man enklare ersätta lärare som slutar eller blir sjuka. Men hur lätt är det att rekrytera till en skola där varken lärare eller elever trivs? Återigen, är det Åby eller Åkra man ser framför sig om man tänker på en skola där man som lärare kan få förmedla kunskap till sina elever och se dem växa?

Storskolor hör till samma ideologiska slagghög som givit oss miljonprogrammens betongförorter. Är det verkligen där Salas politiker borde söka sin inspiration?

Christoffer Lernö och Johan Holm, Medborgerlig Samling Sala

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel