Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt MP: Varför ska landsbygdsbor rösta i EU-valet?

 
EU-valet i Västmanland
Visa alla artiklar

Ibland känns EU långt borta. Vardagen står varje morgon och knackar på, på gott och ont. Vi ska ta oss till jobbet, lämna och hämta barn, samtidigt funderar vi över vad vi skall äta innan barnens fotbollsträning börjar. Internationell politik upplevs som avlägset och oviktigt. Men vilka förutsättningar vi har för att bo, leva och driva företag på landsbygden är till stor del internationell politik. Naturen och jordbruket, med allt vad det innebär, är avgörande för vår tillvaro och existens. Det är på landsbygden jordbruket och naturen förvaltas. Många av de beslut som påverkar såväl jordbruk som natur bestäms ofta på EU-nivå. Därför får politiska beslut tagna i Bryssel stor betydelse för oss här i Heby kommun. Det är därför viktigt att även vi utnyttjar vår rätt att påverka!

Vi behöver en landsbygd som är mindre sårbar i händelse av kriser och klimatpåverkan. Detta blev extra tydligt under sommaren 2018, när hälften av spannmålsskörden torkade bort. Lantbrukets djur drabbades av brist på foder och matpriserna steg. Samtidigt härjade ett stort antal bränder i landet och stora värden förstördes. Den här typen av extremväder kommer troligen att bli allt vanligare i framtiden.

Miljöpartiet de gröna menar att den viktigaste frågan i detta val handlar om klimat och vår miljö. Vi menar att EU:s jordbrukspolitik och klimatpolitik både kan och ska bidra till att förutsättningarna blir bättre för oss på landsbygden. Du kanske håller med oss, eller så prioriterar du annorlunda. Oavsett vilken fråga du brinner för – rösta i EU-valet!

Jannie Teinler, Elin Ångman och Mikael Forsberg Miljöpartiet de gröna, Heby kommun

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel