Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ny moms kan tvinga privata mottagningar att stänga

Äntligen är sommaren och värmen här på riktigt och med det även välförtjänta sommarlov och semestrar. Denna sommar kommer vi moderater dock inte kunna slappna av riktigt än. Händer ingenting inom de närmsta dagarna kommer nya regleringar kring vårdmomsen träda i kraft den första juli. Det kommer att drabba sjukvården i vårt län hårt. De nya regleringarna innebär att delar av bemanningskostnaden för privata aktörer ökar med 25 procent.

Den högsta kostnaden för vården är redan i dag personalkostnaderna. De offentligt drivna verksamheterna kommer dock fortfarande få full kompensation för den ökade momskostnaden, någonting som ytterligare kommer förstärka de oerhörda skillnaderna i villkor mellan privata och offentliga vårdcentralerna i Västmanland. Redan nu har offentligt drivna vårdcentralerna bättre villkor än de privata eftersom regionen täcker underskotten för regiondrivna vårdcentraler. Talet om konkurrensneutralitet, vård och drift på lika villkor, verkar bara vara tomma ord.

Vi moderater har under de senaste åren besökt både privata och offentliga vårdcentraler och nästan samtliga har berättat att kompetensförsörjningen är en av deras största utmaningar. Svårast att rekrytera personal är det på mindre orter. I Sverige är nästan 50 procent av hälsocentralerna drivna i privat regi och i Västmanland är över hälften av patienterna listade på en privat vårdcentral.

Den vårdpersonal som väljer att jobba som egenföretagare istället för som anställda ska självklart ges den möjligheten. Vad händer om de tvingas stänga sina populära mottagningar? Västmanland har verkligen inte råd att tappa i kompetens och tillgänglighet. Vi moderater oroar oss också för hur detta kommer slå mot landsbygden och leda till en ökad ojämlikhet mellan stad och land.

I slutändan är det patienten som kommer bli drabbad av ökad väntetid, sämre tillgänglighet och mindre valfrihet. Nu behövs politiska initiativ och beslut för att hindra att vårdmomsen träder i kraft den 1 juli för att säkerställa en fortsatt tillgänglig vård med hög kvalitet i hela Västmanland. Vi kräver därför att regionens styrande politiker inom Socialdemokraterna använder sina kontakter i regeringen för att sätta stopp för detta. Förutsättningarna för att regeringen ändrar sig bedömer vi som små. Vi har därför i vårt budgetförslag reserverat pengar för att kompensera vårdcentraler som drabbas av det orättvisa förslaget.

Tomas Högström (M)

Mikael Andersson Elfgren (M)

Jenny Landernäs (M)

regionråd i opposition

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel