Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Personal inom äldreomsorgen måste testas skyndsamt

Pensionärernas Riksorganisation, PRO, ser med stor oro hur Corona smitta sprider sig till äldreomsorgen runt i landet. De mest sköra äldre måste skyddas, kräver ordförandena i PRO:s samtliga 26 distrikt.

Kommunerna har det yttersta ansvaret. Det måste finnas tillgång till skyddsutrustning för personalen, klara rutiner och att personalen får rätt utbildning. Det är lika viktigt på äldreboenden som hos hemtjänst samt andra tjänster i hemmet – de som behöver äldreomsorg är bland de allra sköraste.

PRO har i åratal påtalat brister i äldreomsorgen. Vi ser slimmade organisationer, som inte klarar förändringar, och stor personalomsättning. Med många anställda på tillfälliga kontrakt ökar också risken för smitta. Äldre ska inte få besök av för många olika personer från hemtjänsten i sina hem.

Personalen inom äldreomsorg och hemtjänst gör varje dag ett fantastiskt jobb, men måste ha rimliga förutsättningar för att kunna utföra sitt arbete. PRO menar att kommunerna och de privata arbetsgivarna måste se till att allt fungerar.

PRO anser att testning av smitta måste prioriteras bland anställda på äldreboenden och hos hemtjänsten på samma sätt som inom sjukvården.

Anhöriga måste få känna trygghet. De oroas oerhört mycket, i synnerhet nu när de inte längre får besöka sina nära och kära. Det är därför ännu viktigare att personalen kan hjälpa till med kontakterna mellan familjemedlemmar per telefon eller digitalt. För att digital kontakt ska fungera så kräver PRO Wi-Fi på samtliga äldreboenden.

PRO distriktet Västmanland

Inger Persson, ordförande

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel