Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Privat äldreomsorg – odemokratiskt, dyrt och ineffektivt

Vårdföretaget Attendo, kända för en lång rad vårdskandaler, har byggt ett äldreboende på Bergsmansgatan i Sala. Bygget erbjuder 72 vårdplatser och kostar med största sannolikhet mer är 200 miljoner kronor. Boendet är klart sedan några månader, men ännu har ingen flyttat in.

Äldreboendet är indirekt skattefinansierat, men våra folkvalda Salapolitiker har inte haft något inflytande. Boendet har aldrig diskuteras varken i Vård- och omsorgsnämnden eller i kommunfullmäktige.

Privatiseras äldreomsorgen är det i slutna styrelserum i Stockholm som Salas omsorg formas.  Demokratin devalveras. Salas medborgare och våra förtroendevalda förlorar inflytande i avgörande och viktiga samhällsfrågor. Äldreomsorg styrs av affärsintressen. Medborgarfokus går förlorat. Det är uppenbart att Attendo har byggt Bergsmansgatan i ren spekulation. Vi medborgare får betala via vår skattsedel.

Möjlighet för invånare och förtroendevalda att påverka begränsas. Anonyma finansmän tar över omsorgen.

När Frösunda Omsorg drev Bryggeriets äldreboende i Sala för några år sedan slutade det hela med en vårdskandal. Politiskt ansvariga var Centerpartiet. Man kan bara föreställa sig vilka konsekvenser det hade fått om covid-19 hade drabbat boendet.  

Omsorg i privat regi innebär förlorat politiskt inflytande.  Skattemedel hamnar som vinster i vårdföretagen. Resurser som borde ha bidragit till vår gemensamma välfärd.

Självklart skall äldreomsorgen drivas i kommunens egen regi.

Borgerlig, privat äldreomsorg, odemokratiskt, dyrt och ineffektivt.

Attendos byggnad på Bergsmansgatan är ett exempel på det. Frösunda Omsorg ett annat.

Kalle Lindbom, medlem i Skuggans Socialdemokratiska förening i Sala

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel