Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt S: Aguélimuseets framtid

Det borgerliga Alliansstyrets sätt att behandla Aguélimuseet är både oförskämt och anmärkningsvärt.

Aguélimuseet drivs i dag av Sala Konstförening (en ideell förening) med bidrag från Sala kommun. I närmare sex månader har konstföreningens ordförande försökt att få till ett möte med den borgerliga kommunledningen eftersom att nuvarande avtal mellan kommunen och föreningen löper ut den 31 december i år. Men tystnaden har varit total från den borgerliga Alliansen.

I stället för att samtala med konstföreningen så uttalar sig styret via Sala Allehanda den 4 november genom kommunstyrelsens ordförande Anders Wigelsbo (C), och meddelar att han och hans allianskollegor inte tycker att det är rätt tillfälle att satsa på Aguélimuseet nu. Alliansstyret har diktatoriskt beslutat att teckna ett treårigt avtal med konstföreningen i dess nuvarande form, utan att ta hänsyn till konstföreningens synpunkter och de kostnader som behövs för att klara museets verksamhet.

Det borgerliga styret vill tvinga på föreningen ett avtal som inte räcker till för att bedriva en bra konstnärlig verksamhet.

Vi Socialdemokrater har varit väldigt tydliga med vad vi vill med Aguélimuseet och som vi anser är ett viktigt besöksmål för Sala. Det deklarerade vi också i valet 2018.

Innan sommaren sände vi Socialdemokrater in en skrivelse till kommunstyrelsen om Aguélimuseet. Vi vill förlänga nuvarande avtal med ett år, att konstföreningen får ett utökat bidrag med 110 000 kronor, utöver det kommunala grundbidraget, för 2020. Att det under 2020 utreds i vilken form kommunen kan ta ansvar för muséet, om det ska vara genom bolag, stiftelse eller annan kommunal förvaltningsform, samt ta fram budget- och personalstat för verksamheten.

Inriktningen ska vara att detta kan ske från 2021 och att museet kan öka sina öppettider, bli mer tillgänglig, kunna arrangera utställningar och bedriva verksamhet kopplat mot kommunens skolor. Detta ska ses som ett första steg i att säkerställa konstsamlingarna och att utveckla museet.

Vi är mycket medvetna om kommunens kärva ekonomiska läge, men vi Socialdemokrater är säkra på att kommunens kulturverksamhet kan skapa både inkomster och sätta kommunen på kartan som ett intressant besöksmål. Det gynnar både kommunen och alla våra företagare.

Den borgerliga Alliansens sätt att hantera frågan och nonchalera Konstföreningens synpunkter kan i slutändan leda till att Aguélimuseet avvecklas och att konstsamlingarna återgår till Moderna muséet i Stockholm. Det skulle vara en fullständig katastrof.

Det verkar som att den borgerliga Alliansen inte bara missköter kommunens ekonomi utan också vår kulturverksamhet. Man har redan börjat montera ner Kulturskolan. Nu verkar Aguélimuseet bli nästa offer.

Vår fråga är också varför övriga partier i kommunfullmäktige inte reagerar och ryter ifrån.

Ulrika Spårebo (S), oppositionsråd

Eva Stenberg (S), oppositionsledare kultur- och fritidsnämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel