Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt S: Återigen har det varit bråk elever emellan i kommunens skolverksamhet

Våra barn och unga som vistas i skolans lokaler måste få de bästa förutsättningarna att lyckas med sina studier och personalen en arbetsmiljö värd namnet! När vi socialdemokrater i december 2019 ville att styret skulle kalla samman skolnämnden till ett extra nämndsmöte utifrån de händelser som skett under hösten och vintern, så menade skolnämndens ordförande Bengt Larsson (C) att det inte fanns något behov av en extra nämnd. Redan då ansåg vi att styret tog för lätt på situationen.

Att placera väktare i skolan och ropa på mer disciplinära åtgärder är väldigt kortsiktiga lösningar, ibland dock nödvändiga, men frågan är om det är så vi vill att framtiden i våra skolor ska se ut? Nej, vi socialdemokrater tycker inte det. Detta måste få ett slut.

Det viktigaste är att det råder tillitsfulla relationer mellan lärare, elever och föräldrar, att lärarna ges ett tydligt mandat att utöva ledarskapet i klassrummet och eleverna ges delaktighet och inflytande i skolans verksamhet.

Lärarnas organisationer i Sala kommun har tagit ett initiativ för att göra skolan säkrare, tryggare för både personal och elever.  Detta genom att samla kommunens olika verksamheter men också polisen till ett gemensamt arbete med fokus på att jobba förebyggande mot hot och våld i Salas förskolor och skolor. Ett väldigt bra initiativ tycker vi! Till det ser vi också andra åtgärder för att komplettera det arbetet genom:

► Fler vuxna i skolan! Vuxna som våra barn, unga och föräldrar känner tillit till.

► Erbjuda föräldrastöd genom ökat föräldraengagemang i elevernas lärande

► Öka lärarnas befogenheter att ingripa i stökiga situationer

► Mobilförbud på skoltid

► Förstärkt värdegrundsarbete

Genom detta så ökar vi tryggheten och uppnår studiero. Tillskapas studiero i skolan så vet vi att våra barn och unga lär sig mer. Vi socialdemokrater kan inte sitta still i båten och bara vänta på att alliansstyret ska agera för vilken riktning kommunens skolor ska ha. Utan här kommer förslag från oss som vi är beredda att diskutera med alliansstyret kring.

Vi socialdemokrater vill ha en skola i Sala kommun som är trygg, uppmuntrande, stödjande ger eleverna studiero och god arbetsmiljö för våra lärare. Genom det så kan vi bli en av landets bästa skolor för våra barn och unga. Nu är det bara att agera, för imorgon kan det vara för sent!

Stefan Axinge, Per-Olov Rapp och Gulnaz Haci, Socialdemokraternas representanter i skolnämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel