Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt S: Bygg en ny Åkraskola på samma plats

 
Splittringen i Allians för Sala
Visa alla artiklar

Vi har stor respekt för alla synpunkter som har framförts i debatten om Åkraskolan och var en ny skola ska placeras. Efter mycket noggrant övervägande och efter att ha lyssnat till olika synpunkter har vi hamnat till den slutsatsen att det bästa alternativet är att placera skolan där den ursprungligen har uppförts. Vi Socialdemokrater anser att detta är bästa sättet att ta ansvar i en svår tid då ekonomin är kärv och kommunen står inför stora investeringar inte minst inom skolans och äldreomsorgens områden. Viktig är att vi prioriterar våra barn och den personal som ska jobba i verksamheten.

Just nu finns skolan på Salbergaområdet i form av baracker (tillfälliga lokaler) då de ursprungliga skollokalerna är så fuktskadade att det inte går att vistas i dem. Kvar på Åkraskolans område finns matsal, idrottssal och Åkra förskola.

Att hyra baracker/moduler som skollokaler är väldigt dyrt och kostsamt. De moduler som Åkraskolan inryms i nu ger en merkostnad på cirka fyra miljoner kronor om året. Att bygga Åkraskolan på annan plats än ursprungliga vore inte bra. Vi hör argument som att en annan plats för skolan skulle lösa de utmaningar som segregationen utgör. Tvärtom, ser vi att en ny modern skola med ändamålsenliga lokaler med en väl genomtänkt profil ger området ett lyft och stora möjligheter att minska segregationen. Denna väl genomtänkta profil ser vi som en absolut nödvändighet. Att skolans plaster bör öka till rimlig nivå hör ihop med att antalet elever i närområdet ökar.

Norrmalm ser vi i framtiden som nästa plats där både en skola och förskola kommer att behövas. Men i första hand handlar det om att på ett ansvarsfullt sätt göra det som är bäst utifrån ett redan svårt ekonomiskt läge. Norrmalm är ett utvecklingsområde som vi Socialdemokrater på sikt ser kommer att innehålla både en skola och förskola då området kommer att generera ca 500 nya bostäder. Norrmalm, där byggnation kan ske, består av industrifastigheter, åkermark och grönområden och detaljplan saknas för området idag. Kommunen har ett omfattande arbete innan kommunen kan förfoga över hela området. Ett sådant arbete pågår men kommer att ta lång tid.

Lärkbacksskolan finns också i närheten av Åkraskolan och har funnits med i diskussionen. Vi socialdemokrater anser inte att Åkraskolan ska flyttas dit, vilket skulle innebära en sammanslagning av skolor. Vi ser i stället att Lärkbacksskolan har sin egen roll att spela, och ska behållas som den är i dag med målet att ersätta de baracker som finns i dag med riktiga skollokaler.

Vi Socialdemokrater anser det väldigt viktigt att minska segregationen i hela kommunen och särskilt i de områden som är utsatta. Skolan kan inte ensam ta hela ansvaret för att minska segregationen, utan här behövs ett helhetsgrepp från hela samhället och inte minst genom kommunens egna verksamheter. Här behövs också kraftfulla åtgärder på bostadsmarknaden.

Med detta har vi Socialdemokrater klargjort hur vi ser på situationen.

Ulrika Spårebo (S), oppositionsråd

Amanda Lindblad (S), oppositionsledare skolnämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel