Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt S: Historisk satsning på välfärden i Västmanland

Vi vet alla att det behövs förstärkningar av sjukvården och äldreomsorgen i hela Sverige. I statsbudgeten för nästa år föreslår vi därför den största nationella satsningen på äldreomsorgen någonsin. Vi höjer det generella statsbidraget med tio miljarder och regionerna får fyra miljarder mer för att hantera uppskjuten vård.

Hela Sverige har kraftsamlat för att klara av det nya coronaviruset. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har skjutit till stora resurser för att skydda liv, jobb och välfärd. Men pandemin har också blottlagt allvarliga brister i vårt samhälle. Ett av de mest grundläggande problemen handlar om otrygga anställningar och låga löner i äldreomsorgen. De äldre besöks ofta av olika personer varje dag, någonting som skapar både otrygghet och i värsta fall bidrar till smittspridning. För att våra äldre ska få en trygg ålderdom behöver förutsättningarna för vårdpersonalen stärkas. De högerkonservativa vill se privatiseringar och att var och en betalar för sig. Vi vill i stället att alla, oavsett storlek på plånboken, får den vård och omsorg de behöver. Nu gör vi därför en historisk satsning på äldreomsorgen med ett permanent årligt tillskott på fyra miljarder kronor. För Sala betyder det ytterligare 10 miljoner välbehövliga kronor till äldreomsorgen redan 2021. Därtill förstärks Äldreomsorgslyftet, som syftar till att stärka kompetensen genom att personalen kan utbilda sig på arbetstid.

Under pandemin har sjukvården gått igenom sin svåraste påfrestning i modern tid och planerad vård har behövts skjutas upp. Därför tillför vi nu fyra miljarder till regionerna för att hantera detta. För Region Västmanland innebär det ett tillskott på 107 miljoner kronor som är viktiga för att vårdköerna inte ska öka. Därtill föreslås det generella statsbidraget till kommuner och regioner att öka med ytterligare tio miljarder kronor 2021. För Västmanlands län blir det ungefär 600 miljoner kronor mer i generella statsbidrag. Det är viktiga pengar som t ex kan användas till fler lärartjänster, bättre arbetsvillkor och psykisk hälsa samt mer tillgänglig vård.

Nu har vi en historisk möjlighet att skapa jobb och samtidigt åtgärda några av våra samhällsproblem. Vi ska bygga vårt samhälle starkare än det var innan pandemin. För att hela Sverige ska gå stärkt ur krisen krävs historiska satsningar inom välfärden, på sjukvården och äldreomsorgen. Det genomför vi nu.

Ulrika Spårebo (S), oppositionsråd Sala

Pia Nilsson (S), riksdagsledamot Sala

Olle Thorell (S), riksdagsledamot Surahammar

Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot Norberg

Denise Norström (S), regionstyrelsens ordförande Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel