Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt S: Hög tid för anständiga villkor

Vården och omsorgen i Sala har under en väldigt lång tid befunnit sig under sparandets lupp, satsningar på vård eller arbetsmiljö har inte genomförts på länge.

Personalen jobbar på mycket tuffa scheman där dessutom arbetsdagen kan vara sönderhackad så de är på arbetet endast de timmar det är hårt tryck, tid för återhämtning saknas.

Som lök på laxen är det dessutom mycket deltidsarbete och när någon är sjuk så tillsätts vikarier ofta bara en liten del av tiden. Äldreomsorgens vikarier sover med mobilen under huvudkudden för att vara den som först svarar på sms eller telefon för att inte missa möjligheten till arbete.

Detta är orimligt!

Nu under pandemins extra hårda press på vård och omsorgsomsorgspersonalen är det enda rimliga att erbjuda trygga anställningar, att göra om scheman så deltidare får heltid och timvikarier får anställningar som löper över flera månader.

Att personalen vet hur, var och när de ska arbeta, sådant som de allra flesta andra alltid tar för givet, är det enda anständiga att göra.

Det är viktigt att agera NU då sommaren står för dörren. Vi förutsätter att kommunen som arbetsgivare gör allt för att alla ska kunna få tid till den vila och återhämtning som semestern ger.

De styrande partierna i Sala kommun bör omgående se över möjligheten att underlätta arbetet för denna utsatta yrkesgrupp. Det funkar inte längre att hålla igen på timmar och lägga slimmade scheman. Det har sjuktalen visat över tid, ingen annanstans i kommunen pendlar sjuktalen mellan 10-12 procent, ingen annanstans har personalen så låga tjänstgöringsgrader och sönderhackade scheman. Sambandet är så otroligt tydligt!

Är alliansstyret i Sala kommun beredda att ge vårdpersonalen anständiga scheman och trygga anställningar?

Camilla Runerås (S), oppositionsledare vård- och omsorgsnämnden

Ulrika Spårebo (S), oppositionsråd

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel