Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt S: Lägg inte ner gymnasieskolan i Sala

Artikel 11 av 11
Framtiden för Kulturskolan i Sala
Visa alla artiklar

Vid skolnämndens sammanträde i nu i juni 2019 tog de styrande i Allians för Sala (Salas bästa+C+M+KD+L) ett beslut om att stoppa ytterligare nedskärningar på Kulturskolan i Sala år 2020. Därefter har representanter från styret gått ut och sagt sig ha ”räddat Kulturskolan”. Vi i socialdemokraterna ställer oss frågande till vad de har räddat Kulturskolan ifrån?

En politiskt styrd kommun fungerar så att tjänstepersoner genomför det som politiken har beslutat om. Det har inte tagits några som helst beslut om att göra besparingar på Kulturskolan under år 2020. Därför är det lite lustigt att gå ut och stoppa dessa ”besparingar” som de facto inte finns. Skolnämnden, där vi socialdemokrater också ingår, har inte tagit några beslut om dessa besparingar. Om de styrande ändå hävdar att det ligger ett krav på besparingar på Kulturskolan för år 2020 så är det något som de i styret själva har givit uppdrag om. Att sedan gå ut och slå på stora trumman för att de räddar en verksamhet blir som sagt lite lustigt – när de i så fall räddar den från dem själva.

Vid det här laget kanske du som läsare börjar undra när rubriken till insändaren ska förklaras. Är det så att gymnasieskolan i Sala är hotad av nedläggning? Svaret är nej. Gymnasieskolan i Sala går bra och har en ökad andel sökande till sina program. Det är glädjande! Vi i socialdemokraterna ser fram emot att se gymnasieskolan fortsätta utvecklas under många år! Poängen med rubriken är istället att visa på hur fel det kan bli om vi i politiken ska ägna oss åt att räkna upp det vi INTE ska spara på eller lägga ner. Om den ordningen skulle råda så skulle vi socialdemokrater i Skolnämnden inte nöja oss med att rädda Kulturskolan och gymnasieskolan. Vi skulle i så fall också föreslå att vi inte ska dra ner på lärartätheten, att vi inte ska öka barngrupperna i förskolan, inte öka elevgrupperna i skolan, inte lägga ner fritids, och så vidare.

Politik är tillräckligt komplicerat som det är. Vi politiker ska inte bidra till att göra det värre. Politiken ska fokusera på att besluta om vad vi ska göra, istället för vad vi inte ska göra.

Situationen är ändå som den är med Salas ekonomi, enorma underskott. Det är nu upp till oss politiker att agera och berätta hur vi ska lösa situationen. I Skolnämnden vägrar vi socialdemokrater acceptera några besparingar som slår mot barn och unga. Därför har vi föreslagit att kommunstyrelsen ska ta över den extra kostnaden på 4 miljoner kronor för Åkra modulskola. Vi vill också se samordning och effektiviseringar av administration, bättre digitala förutsättningar som sparar tid och pengar och att vi säger upp hyresavtal för lokaler som vi inte behöver. Förslag som inte drabbar barn och unga. Det är dessutom alltså bara förslag på vad vi SKA göra. Inte vad vi inte ska göra.

För övrigt, om någon fortfarande är osäker, vi socialdemokrater har inte föreslagit någon nedläggning av Kulturskolan. Eller gymnasieskolan.

Amanda Lindblad (S)

Oppositionsledare Skolnämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel