Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt S: Med annat politiskt styre kan det bli ordning på Sala kommun

Sedan 2018 så befinner sig Sala kommun i en mycket svår ekonomisk situation. Detta är Centerpartiet med sina alliansvänner ansvariga för. Två år i rad med underskott på sammanlagt 59,5 miljoner kronor försämrar inte bara den kommunala välfärden utan också kommunens möjligheter att växa och ge kommuninvånarna en god service.

För att kunna utveckla kommunen och sikta mot framtiden krävs en ekonomi i balans och att kommunens självfinansiering vid investeringar ökar rejält. I dag lånar kommunen till investeringarna. Utöver den bekymmersamma ekonomiska situation som kommunen befinner sig i kommer också coronakrisen att påverka så väl innevarande år som kommande år.

Däremot går det inte att påstå att den nu pågående coronakrisen bidragit till kommunens dåliga ekonomi. Kommunens stora ekonomiska problem uppdagades redan år 2018 utan att några åtgärder vidtogs av det ansvariga politiska styret. Tvärtom förnekade styret att det fanns några ekonomiska problem. Det var först under 2019, efter upprepade tidiga påstötningar från Socialdemokraterna där vi krävde att ledningen måste agera kraftfullt i frågan, som det politiska styret började inse att kommunen befann sig i en besvärlig ekonomisk situation. Några större åtgärder för att få ekonomin i balans vidtogs inte av de ansvariga borgerliga politiska styret.

Åren med underskott, budgetramar som inte har hållits samt att åtgärder inte har vidtagits i den utsträckning som varit nödvändiga, innebär att kommunen nu går in i en väldigt tung och tuff ekonomisk period.

För att bibehålla nuvarande kvalité så behövs effektiviseringar på cirka 40 miljoner kronor för 2021.

Den totala ramen måste effektiveras med detta belopp. För att möta framtidens behov så krävs ytterligare effektiviseringar på cirka 60 miljoner kronor. Det kan ske genom kraftfulla effektiviseringar kombinerat med strukturella förändringar.

Målet är en ekonomi i balans, god ekonomisk hushållning och ett överskottsmål på minst 2 procent samt att värna kommunens kärnuppdrag, en god välfärd och bra service till våra kommuninvånare. Detta går att uppnå genom strukturförändringar men också genom att minska på lokalkostnader, administrationen, samverkan med andra kommuner, översyn av taxor, avtal, effektivare upphandlingar och en stram hållning av budgetramar.

Vi socialdemokrater har stor tillit till att kommunchefen kommer att lyckas med det som ryms inom hans mandat, dess värre har vi inte samma tillit till att det politiska alliansstyret kommer att ta sitt politiska ansvar. Som vi ser det så saknas kraften, viljan och ambitionen att ta tag i kommunens ekonomi. Det är häpnadsväckande att inget radikalt händer. Ju längre tiden går desto mindre kommer att ske från alliansens sida då det snart är val igen 2022. Samtidigt måste det vara en politisk katastrof för alliansstyret att gå in i ett val med en söndertrasad kommunal ekonomi.

Vi socialdemokrater vill ha ordning och reda i ekonomin och en stabil ekonomi som klarar alla svängningar som inträffar. Då kan Sala kommun utvecklas och ta sig an framtidsutmaningar och värna barn och ungdomar, äldre och den kommunala omsorgen. Ett nytt modernt Sala som möter 2020-talet och blir medelpunkt i Mälardalen. En kommun där människor vill bo och leva tryggt.

Dit människor vill flytta, en plats att arbeta på, en besöks- och turistvänlig kommun och en företagarvänlig plats som drar till sig såväl småföretag som större verksamheter som vill stanna i kommunen. Med vårt Socialdemokratiska program har vi stora möjligheter att nå dit.

Ulrika Spårebo (S), oppositionsråd och andre vice ordförande i kommunstyrelsen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel