Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt S: Mer resurser till vård, skola och omsorg

Coronavirusets spridning är först och främst en fara för människors liv och hälsa men det har också lett till ett mycket allvarligt läge i ekonomin, både globalt och här hemma i Sverige. Coronakrisen drabbar nu hela samhället i en snabb takt och slår hårt mot individer, företag och offentlig verksamhet. Personalen inom vård, skola och omsorg är viktigare än någonsin. Sjukvårdspersonalen gör dagligen heroiska insatser i kampen mot viruset. Lärare ställer om snabbt för att kunna undervisa på distans. Medarbetare inom omsorgen tar hand om våra äldre när vi inte kan hälsa på dem.

Vården, skolan och omsorgen är kärnan i det starka samhället. I kris är vår gemensamt finansierade välfärd mer betydelsefull än någonsin. För att värna vård, skola och omsorg går nu regeringen och dess samarbetspartier fram med 22 miljarder till landets kommuner och regioner. För Västmanland innebär detta mer än 420 miljoner till Region Västmanland och våra tio kommuner under 2020. Det är en stor satsning, både för att hantera den ekonomiska nedgången och samtidigt värna våra undersköterskor, sjuksköterskor, lärare och läkare.

Dessutom har regeringen meddelat att 12,5 miljarder av det extra tillskottet permanentas för åren efter. Det är viktigt för att säkerställa kvalitet i välfärdsverksamheterna, undvika nedskärningar och för att kunna anställa personal. Det ger långsiktiga förutsättningar för kommunerna i Västmanland och för Regionen att klara sin verksamhet i en påfrestande tid.

Några av de sen tidigare presenterade åtgärderna innebär även de en avlastning för kommunsektorn. Staten tar tillfälligt över sjuklöneansvaret under två månader. Redan den 11 mars meddelade regeringen även att staten tar alla extraordinära kostnader för hälso- och sjukvården och omsorgen. Pengar ska inte - och får inte - stå i vägen för att hindra smittspridningen.

De senaste årens ekonomiska politik har handlat om att rusta svensk ekonomi och bygga upp motståndskraft mot kriser. Tack vare goda offentliga finanser kan vi möta den ekonomiska nedgången med mer resurser till vård, skola och omsorg. Det är avgörande att vår gemensamma välfärd nu har de resurser som krävs. Sverige har en påfrestande tid framför sig. Den ska vi ta oss igenom gemensamt, som ett samhälle.

Fredrik Olovsson (S), ordförande i finansutskottet

Pia Nilsson (S), riksdagsledamot Sala

Olle Thorell (S), riksdagsledamot Surahammar

Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot Norberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel