Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt S: Moderaternas välfärdsskuld är stor

Replik till Moderaternas debattinlägg den 24/9.

Socialdemokraterna vill uppdatera det kommunalekonomiska utjämningssystemet så att det i högre grad bidrar till att alla – oavsett vem du är eller var i Sverige du bor – har tillgång till en pålitlig välfärd av hög kvalitet. För oss är det en jämlikhetsfråga. Samtidigt är det långt ifrån det enda vi socialdemokrater gör för att stärka välfärden.

Under förra mandatperioden investerade den socialdemokratiskt ledda regeringen över 35 miljarder kronor i vård, skola och omsorg. Det är dubbelt så mycket som den tidigare moderatledda regeringen gjorde. Under mandatperioden ökade antalet anställda i välfärden med över 100 000. Precis som Socialdemokraterna lovade i valet 2018 kommer vi dessutom fortsätta att förstärka de generella stöden till kommuner och regioner under mandatperioden.

Vad gjorde Moderaterna under de åtta år man styrde finansdepartementet? Jo, man prioriterade att sänka skatten med 140 miljarder kronor. Konsekvenserna blev stora underskott i Sveriges statsfinanser och en underfinansierad välfärd full av revor.

Det ska vi komma ihåg när Moderaterna med darrande läpp ondgör sig över förslaget till nytt utjämningssystem.

Pia Nilsson (S), riksdagsledamot

Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel