Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt S: På vilket sätt tar Alliansen ansvar för Sala kommun?

Svar på debattinlägget "Vi tar ansvar för hela kommunens utveckling" (SA 26/6).

Mitt tidigare debattinlägg 22/6, ”kommunen behöver en annan politisk ledning” har tydligen skakat om den styrande borgerliga Alliansen och inte minst Centerpartiet. I SA den 26 juni påstår Centerpartiet att de tar ansvar för hela Sala kommun. Hur då, frågar både jag och många med mig.

I sitt debattsvar målar Centerpartiet upp en bild som inte överensstämmer med verkligheten.

En skönmålning som platsar i ”Kejsarens nya kläder”. Dessutom försöker man hitta på olika orsaker till kommunens dåliga ekonomi för att krypa ifrån sitt politiska ansvar. Andra kommuner har utan problem klarat av sin ekonomi trots yttre påverkan.

Under Centerpartiet och Alliansens styre har kommunen två år i rad haft stora underskott och ekonomin för 2020 är långt ifrån i balans. Miljonskadestånd för felaktiga upphandlingar och saneringskostnader och stora avgångsvederlag till avskedade chefer. Är det att ta ansvar för kommunen, som Centern påstår i sitt inlägg? Dessutom har de två största nämnderna, vård- och omsorgsnämnden och skolnämnden, båda med centerpartister som ordförande, stora underskott och klarar varken sina ramar eller budgetar. Vilket påverkar både årets verksamhet och nästa års kommunala ekonomi mycket negativt. Är det att ta ansvar för kommunen? Det var först när vi Socialdemokrater lyckades tvinga igenom en ekonomisk handlingsplan som ett någorlunda arbete påbörjades men som inte gav något större resultat eftersom den styrande Alliansen inte ville fullfölja beslutet.

Det mesta står still i kommunen och Alliansen som styre trampar vatten. Massor av frågor är sedan länge olösta, utredning på utredning som inte leder fram till något, massvis av motioner som inte besvaras eller behandlas och dålig samordning mellan nämnderna.

Den verksamhet som Centern räknar upp i debattinlägget och påstår sig kunna genomföra kommer inte att vara möjligt på många år på grund av kommunens dåligt skötta ekonomi. Det saknas cirka 100 miljoner kronor för att kunna bibehålla och utveckla den kommunala verksamheten för år 2021. Pengar som inte finns. Dessutom ska underskotten återställas. Risken är i stället stor att det blir stora nedskärningar och en avstannad utveckling.

Det är makalöst att Centern och övriga i Alliansen inte ser verkligheten.

Det är därför vi Socialdemokrater agerar och ryter ifrån. Vi vill något annat och har på olika sätt agerat i kommunen för att få ordning och reda, men som den styrande Alliansen röstat ner.

Centern påstår också att de satsar på näringslivet. Hur kan det då visa sig i företagsrankingar som Näringslivet genomför att Sala kommun hela tiden tappar rankingplats och faller neråt i listan? I flera debattinlägg har det lokala näringslivet kritiserat den styrande politiska ledningen både för passivitet och upphandlingar.

Nej, som jag tidigare påpekade i mitt förra inlägg, så krävs en ny politisk ledning som med kraft kan ta itu med både ekonomi och de problem som finns. En politisk ledning som kan ”Make Sala Great Again”.

Ulrika Spårebo (S), oppositionsråd och andre vice ordförande i kommunstyrelsen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel