Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt S: Pensionärerna ska inte betala underskottet

På sista sammanträdet för året hanterade vård- och omsorgsnämnden frågan om avgifter för pensionärer i behov av hemtjänst, hemsjukvård och trygghetslarm.

Den styrande Alliansen valde då att genomföra en chockhöjning av avgifterna med 6,1 procent för år 2020.

Pensionerna höjs vid årsskiftet, men nu ska alltså hela den inkomstökningen ätas upp av höjda avgifter för omvårdnad, mat och trygghetslarm.

Det tycker vi är orimligt!

En höjning av pensionen borde ju rimligen vara ett positivt tillskott hos alla pensionärer, inte tas ifrån dem av kommunen.

Vid det här laget är det välkänt att ekonomin i Sala kommun går dåligt. Att öka kommunens inkomster är en möjlighet för att få rätsida på ekonomin. Att Alliansen nu väljer att lägga en så stor avgiftsökning på pensionärer i behov av vård är anmärkningsvärt i sig.

Det blir särskilt anmärkningsvärt när vi ser tillbaka på de diskussioner som förts under det senaste året.

I vårt socialdemokratiska förslag till budgeten för 2020 hade vi med ett förslag med en tillfällig skattehöjning på 25 öre. Det hade tillfälligt, under tre år, ökat skatten lite för alla i Sala kommun.

Då hade alla i kommunen, yngre och äldre, med högre och lägre inkomst, varit med och betalat en låg ökning. Det förslaget var Alliansen i Sala emot.

I stället vill de chockhöja avgifterna för pensionärer i behov av vård.

Under det senaste året har vi också hanterat frågan om en höjning av torgavgiften, eftersom att det inte gjorts på väldigt många år. Då ville Alliansen i Sala i sitt ursprungliga förslag inte ens höja avgiften så mycket att det täckte kostnaden för torghandeln. Men de vill chockhöja avgifterna för pensionärer i behov av vård.

Vi kan också se på höjningen av taxor till sport/idrottshallar. Där var det likadant, med mycket blygsamma höjningar, även för hyra av hela hallar för privatpersoner och företag utom Sala kommun. Därför är det extra anmärkningsvärt nu när Alliansen i Sala väljer att chockhöja avgifterna för pensionärer i behov av vård.

Politik handlar om prioriteringar. Hur politiker prioriterar grundas i människosyn, alltså ideologi. Partier kan tycka lika på ytan, men i vissa frågor blir de ideologiska skillnaderna mycket tydliga, exempelvis var skattekronorna främst skall användas.

Alliansen i Sala visar med all önskvärd tydlighet att de vill att pensionärer ska betala betydligt mer, medan ekonomiskt starkare grupper inte ska det.

Vi hoppas att Alliansen ser att detta är orimligt och väljer att rösta annorlunda i kommunstyrelsen.

Camilla Runerås (S), oppositionsledare vård- och omsorgsnämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel