Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt S: Regeringen satsar på mer lovskola i sommar

Sommaren är här med skolavslutningar, sommarlov och sommarjobb. Samtidigt befinner vi oss i en extremt prövande tid. Coronapandemin har drabbat världen med full kraft och ändrat förutsättningarna för skolan. Rektorer har ställt om verksamheten, lärare har anpassat undervisningen till distans, elevhälsan har stöttat elever som behövt det, lokalvårdare har hållit extra rent och bespisningspersonal har ökat avståndet mellan borden i matsalen.

Det har helt enkelt inte varit något vanlig vårtermin. Svensk skola har ställt om på ett imponerade sätt, men förutsättningarna har varit tuffa. För många elever har utbrottet försvårat möjligheterna att nå kunskapskraven. Därför behövs nu fler åtgärder.

Ett stöd som visat sig framgångsrikt för att hjälpa elever som ligger i riskzonen att inte bli behöriga till gymnasiet, eller att lämna gymnasiet utan examen, är lovskola. Lovskolan är för många den där sista knuffen som behövs för att ta igen det man missat och visa sina kunskaper. Regeringen har därför satsat på lovskola för de elever som riskerar att inte klara kunskapskraven.

Nu växlar vi upp satsningarna. För att ge fler elever möjlighet till lovskola har regeringen öronmärkt ytterligare 120 miljoner kronor. Det innebär att fler elever kommer få möjlighet att ta igen studier under sommaren och att kommuner och friskolor får full kompensation för detta.

Coronapandemin innebär en prövande tid för oss alla. Det blir extra tydligt hur viktig skolan är för barn och unga, inte minst de med tuffast förutsättningar. Satsningen på lovskola är därför också ett viktigt led i att stärka jämlikheten i svensk skola och fortsätta att höja kunskapsresultaten. Att ge mer tid i skolan för de elever som behöver det mest är en viktig åtgärd för att fler ska klara skolan.

Sverige har tidigare haft ett av de mest jämlika och högpresterande skolsystemen i världen. Dit ska vi nå igen. Med satsningar på skolan kan vi bygga ett starkare samhälle.

Anna Ekström (S), utbildningsminister

Pia Nilsson (S), riksdagsledamot

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel